Folytatják: A vidéki stúdiókban tisztogatnak hétfőtől

Hétfőn a régiórádiók stúdióiban dolgozó újságírók kerülnek sorra a Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA) csoportos létszámleépítése keretében - értesült a Népszabadság.

Folytatódik a közmédiában dolgozók elbocsátása, hétfőtől a vidéken dolgozók kerülnek sorra.  Úgy tudjuk, először Pécsen közlik a riporterekkel, műsorvezetőkkel, hogy kire tartanak igényt, és kire nem. Ezt követően - szerdáig -  a többi stúdiót is meglátogatják a leépítés vezető hírvivői.

Egyébként jelenleg öt városban - Győrben, Pécsett, Szegeden, Debrecenben, Miskolcon - működik önálló rádióstúdió, a szolnokit és a nyíregyházit már korábban megszüntették. Ezekben a városokban tudósítók szolgáltatják a közrádió híreit. 

A regionális munkaügyi központokban már korább bejelentették, hogy hol, hány embert akarnak leépíteni. Ezzel kapcsolatban azonban nem egyéretelmű, hogy azokat is beleszámolták-e, akik szerződéssel dolgoznak a rádiónál. Az utóbbi hetekben ugyanis több rádiós szerződését nem hosszabbították meg, az erről szóló döntést az utolsó pillanatban közölték az érintettekkel. 

Késik a vidéki hírcentrumok megalakulása is. Az eredeti tervek szerint a vidéki nagyvárosokban az MTI, a rádió, a televízió munkatársaiból hoznának létre egy közszolgálati hírcentrumot. Ennek a tevékenysége előnyt élvezne a benne dolgozók minden más munkájával szemben.

Kiderült azonban, hogy a most dolgozó kevés emberrel nehéz lesz megolodani ezt a feladatot. Ha egy rádiós ugyanis elsősorban a hírcentrumnak  dolgozik, akkor saját stúdiója már csak mérsékelten tud számítani rá. Az elbocsátások, a csoportos leépítés után még rosszabb lesz a helyzet.

Ezeknek a stúdióknak a munkatársai egyébként rendszeresen és sokat  dolgoztak az anyarádió hír- és magazinműsorainak is. Nem tudni, ezek után marad-e idejük riportokat, tudósításokat készíteni a központi krónikáknak, s a magazinoknak. Igaz persze, hogy e műsorok egy része valószínűsíthetően megszűnik, hiszen tapasztalt, elismert szerkesztőit már kirúgták, a rádiónál maradók pedig bizonyára más szemléletű műsorokat favorizálnak majd.

Az is kérdés, milyen szempontokat érvényesítenek vidéken a leépítések kapcsán. Az MSZP napokban kiadott közleménye szerint ami eddig történt a közmédiában, az  „szakmailag megalapozatlan, emberileg megalázó, politikai alapú tisztogatás".

A Facebookon kampány indult azért, hogy minél kevesebben hallgassák, nézzék a közszolgálati adókat. A sajtószabadság védelme érdekében pedig megmozdulások is szóba kerületek.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.