A verespataki aranybánya ellen emelt szót az LMP

Az LMP szót emelt a Verespatakra tervezett cianidos technológiájú aranybánya megnyitása és a rétyi fakivágások ellen, amikor szerdán a párt politikusai Románia magyarországi nagykövetével találkoztak. Mile Lajos, a párt képviselője az MTI-vel azt is közölte: a megbeszélésen kitértek a székely autonómia kérdésére.

A képviselő Schiffer András frakcióvezető-társelnök társaságában találkozott Alexandru Victor Miculával a nagykövetség épületében.

Mile Lajos ismertetése szerint a nagykövet elmondta, hogy a romániai politikai pártok és civil szervezetek is megosztottak az aranybánya megnyitásának ügyében, habár az utóbbiak többsége ellenzi a beruházását. Hozzátette, hogy még mindig zajlanak a konzultációk.

Az LMP politikusai arról beszéltek, hogy szeretnék, ha a cianidos technológiát az Európai Unió egész területén betiltanák. Az ellenzéki párt véleménye szerint káros, ha gazdasági és foglalkoztatáspolitikai szempontokat állítanak szembe a környezetvédelmi szempontokkal, mert egy olyan veszélyforrás megjelenése - mint a cianidos technológia - a közvetlen környezetre és az ott élőkre is komoly fenyegetést jelent - folytatta az elhangzottak ismertetését.

A székely autonómia kérdésében volt némi véleménykülönbség, mert a nagykövet azt mondta, hogy Romániában zajló decentralizációs intézkedések a helyi döntések megerősítését szolgálják. Az LMP képviselő viszont azt hangsúlyozták, hogy helyes folyamatnak tartják az önkormányzatiság erősítését, de ez nem azonos az autonómiával - közölte.

Mile Lajos ehhez kapcsolódva tanulságnak nevezte, hogy Magyarország nemzetpolitikai tárgyalási pozícióit is gyengíti, ha a magyarországi folyamatok - például az erős centralizáció - ellentmondanak az autonómia létrehozására irányuló tevékenységeknek.

Végül közölte, a nagykövet a segítségüket kérte, mert attól tart, hogy a magyar köznevelési törvény alapján a román tannyelvű iskolák léte is veszélybe kerülhet.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.