A Veres-fiúk pert nyertek a Hír Tv ellen

Személyiségi jogok megsértése miatt indított kártérítési pert nyertek a Fővárosi Bíróságon Veres János volt pénzügyminiszter fiai a Nemzet Lap- és Könyvkiadó Kft., valamint a Hír Televízió Zrt. ellen a nyírbátori üzleti vita néven ismertté vált ügyben.

A bíróság kötelezte a kiadót és a televíziót, hogy 15 napon belül külön-külön fizessen Veres Gábor és Veres Tamás részére személyenként 500-500 ezer forintos kártérítést. Emellett a két intézménynek 80-80 ezer forint perköltséget is meg kell térítenie - tudatták a pernyertesek.

A közlés szerint a bíróság az ítéletében megállapította: a kiadó lapja, a Magyar Nemzet 2007. augusztus 17-ei számában A Veres-fiúk esete a nyírbátori büféssel című cikkében valótlanul állította, hogy Veres János gyermekei a nyírbátori Azfeszt Fesztivál szervezésénél zsarolást követtek volna el, illetve valótlanul állította azt is, hogy Veres Tamás végignézte volna egy helyi büfés bántalmazását.

A bíróság szerint a lap internetes honlapja, az mno.hu 2007. augusztus 21-ei Veres-klán című írásában ugyancsak valótlanul állította, hogy Veres Gábor és Veres Tamás "legprimitívebb maffiózóként" megfenyegettek volna egy büfést, erőszak alkalmazását helyezték volna kilátásba, illetve hogy Veres Tamás jelenlétében fojtogatás történt volna. A közlemény továbbá olyan hamis látszatot is keltett, hogy a nyírbátori strandon egy büféssel kialakult üzleti vita önbíráskodásnak, vagy zsarolásnak minősülne.

Az újság és az internetes honlap az állításokkal megsértette a volt pénzügyminiszter fiainak jó hírnév védelméhez fűződő személyiségi jogait.

Célpont, hozzájárulás nélkül

A Fővárosi Bíróság a Hír Televízió Zrt.-vel kapcsolatban megállapította: a Hír TV 2007. augusztus 17-én sugárzott Célpont című műsorában hozzájárulás nélkül, rejtett kamerás felvételt készített Veres Gáborról, míg Veres Tamásról képmást és hangfelvételt tett közzé. Az ítélet szerint a televízió ezzel megsértette a felperesek képmás és hangfelvétel védelméhez fűződő jogait.

A bíróság nem jogerős ítéletében a két sajtóorgánumot eltiltotta a további jogsértéstől. Az ítéletet közlő felperesek beszámoltak arról is, hogy a kártérítési per harmadik alperesével, Baracsi Lajos nyírbátori büféssel szembeni keresetüket a bíróság elutasította.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.