A VDSZSZ az aranyvasárnapot is tönkreteszi

Állnak a vonatok, feszült a helyzet, folytatódik a vasutassztrájk. A MÁV sajnálkozik, a Gaskó-féle szakszervezet elszánt. Az utasok húzzák a legrövidebbet, akik nem tudnak eljutni az iskolákba és a munkahelyekre.

A MÁV sajnálja, hogy a sztrájk miatt folytatott tegnap esti egyeztető  tárgyalás sikertelenül végződött, de ezzel nyilvánvalóvá vált, hogy  Vasúti Dolgozók Szabad Szakszervezete (VDSZSZ) nem az utasok, hanem  a saját érdekét tartja szem előtt - mondta a MÁV Zrt. sajtófőnöke.

A szakszervezet nem fogadta el a MÁV javaslatát, amelynek értelmében napi 724 vonat járt volna, s ezt az ajánlatot arra hivatkozva utasították el, hogy ennyi vonat közlekedése a sztrájk  létét kérdőjelezné meg - közölte Kavalecz Imre.

Azzal, hogy a VDSZSZ különböző kifogásokra hivatkozva nem akart  megállapodni, sajnos a pénteki és hétvégi vasúti közlekedés is  bizonytalanná és kiszámíthatatlanná vált. A sztrájk az ezüstvasárnapon  kezdődött, s már ezzel is sok ember utazását lehetetlenítették el. De most úgy látszik, tette hozzá Kavalecz, a VDSZSZ az aranyvasárnapot, a hétvégi utazási  csúcsforgalmat is tönkreteszi - tette hozzá.

Kavalecz azt is elmondta, a Déli pályaudvaron és a  Keleti pályaudvaron nincs vonatközlekedés, de a Nyugati pályaudvar működik. Sztrájkolnak Rákoshegy, Veresegyház, Miskolc, Mezőzombor, Emőd,  Nyékládháza, Szombathely, Celldömölk, Siófok, Szentlőrinc, Pécs,  Kaposvár, Szeged állomáson.
A ceglédi és a váci vonalon kétórás közlekedési rend van,  Budapest Kelenföld-Székesfehérvár-Lepsény, illetve a  pusztaszabolcsi, dunaújvárosi vonalon is van eljutási lehetőség  Kelenföldig. A Kelenföldi pályaudvarra érkeznek és indulnak vonatok  a Budapest-Komárom-Győr vonalon.
Miskolc környékén az utasokat Bz-motorvonatok szállítják: Ózd,  Tornanádaska, Füzesabony, Hatvan felé. Debrecen, Nyíregyháza  környékén néhány vonat közlekedik.

Szegeden nem indítanak, nem fogadnak vonatokat, a budapesti  közlekedés Kiskundorozsma állomásról bonyolódik. Szeged és  Kiskundorozsma között autóbuszok szállítják az utasokat.  Szeged-Rókusról kisebb késésekkel közlekednek Békéscsabára a  vonatok. Nem járnak a vonatok Kisszénás-Kondoros,  Mezőtúr-Orosháza-Mezőhegyes, Mezőhegyes-Battonya, valamint  Szeged-Szabadka között.

Miskolcon és környékén a BZ-motorvonatok sem jártak - mondta Cseh Béla Zoltán, a VDSZSZ területi vezető ügyvivője. A nappalos műszakra jelentkezők folytatják a sztrájkot, nemcsak a miskolci Tiszai pályaudvaron, hanem a megye más  területén is, például Szerencsen.

Néhány vonat elindult a pécsi állomásról péntek reggel, de ezt leszámítva  gyakorlatilag továbbra sincs vasúti közlekedés a Dél-Dunántúlon. Nem sztrájkoló dolgozókkal Barcs, Mohács és Pusztaszabolcs felé indult el egy-egy vonat a baranyai  megyeszékhelyről, a többi szerelvény áll, és nem valószínű,  hogy a helyzet napközben változni fog.

Továbbra is állnak a szerelvények a szombathelyi vasútállomáson, a hangulat egyre feszültebb, mert a sztrájkolók azt mondják, a végsőkig kitartanak, akik viszont nem sztrájkolnak,  szeretnék végezni a munkájukat. A két nagyobb Zala megyei vasúti csomópontban bizonytalan, hogy indulnak és érkeznek-e vonatok. A nagykanizsai állomáson mindössze egy-két érdeklődő utassal lehetett találkozni, de a reggeli műszakváltás környékén  érdeklődésükre csak bizonytalan választ kaptak arra, hogy  Szombathely vagy Budapest felé el tudnak-e utazni. Ahogy az elmúlt  napokban, úgy ezúttal is csak annyi volt valószínű, hogy azok a  vonatok, amelyek megérkeznek Nagykanizsára, tovább is indulnak, de  legfeljebb félútig jutnak el.

Zalaegerszegen csütörtökön és a péntekre virradó éjjel is az  átmenő forgalmat biztosította a MÁV, a forgalmi szolgálatra  jelentkező munkatársak közül mindenki felvette a munkát. Az induló  vonatok közlekedését ezúttal is a jegyvizsgálók munkabeszüntetése  korlátozhatja.

Ez lesz csütörtök hajnalban
Keleti pályaudvar a vasutassztrájk alatt
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.