A VDSZ több konzultációs kérdőívet kapott, mint a kormány

Több gazdasági konzultációs levelet gyűjtött össze a VDSZ, mint amennyit a megkérdezettek a miniszterelnöknek visszaküldtek. Így tíz tonnányi papírt – ami egymillió kérdőívet jelent – adtak át újrahasznosításra, s az ebből befolyt pénzt a csőd szélén álló Esztergom kapta.

Tíz tonnányi konzultációs levelet gyűjtött össze a vegyipari szakszervezeti szövetség (VDSZ), és ezt valamivel több mint kétszázezer forintért adták át újrahasznosításra. A befolyt pénzből egy olyan esztergomi óvodát támogatnak, amelyben sok hátrányos helyzetű gyermekeket gondoznak – jelentette be tegnapi sajtótájékoztatóján Székely Tamás, az érdekképviselet elnöke.

A szakszervezeti vezető arra a kérdésre, hogy hány kérdőívet juttattak el hozzájuk, közölte: nem kíván számháborúba bocsátkozni. Azt viszont elárulta, hogy egy levél körülbelül tíz gramm, ami azt jelenti, hogy körülbelül egymillió küldeménylandolt a gyűjtőládákban. Vagyis: a vegyipariak – a Magyar Szolidaritás Mozgalommal és más civil szerveződésekkel együtt – háromszázezerrel több konzultációs levélhez jutottak hozzá, mint amennyit a megkérdezettek visszaküldtek.

A szakszervezet szinte mindegyik nemzeti konzultációhoz kapcsolódóan kezdeményezett hasonló akciót, és Székely úgy véli, az emberek előbb-utóbb ezt is megelégelik. Ám nem ez történt – emelte ki az érdekképviseleti vezető. Éppen ezzel ellentétes tapasztalatokat szereztek, és ezért – kifejezetten lakossági nyomásra – a munkahelyvédelmi akciót ismertető levelek gyűjtésére is vállalkoznak.

A VDSZ elnöke megismételte: szemfényvesztőnek és álságosnak tartják, hogy a kormány érdemi egyeztetés helyett milliárdokért álkonzultációt folytat. Ezért ismételten felszólítják Orbán Viktor miniszterelnököt, hogy hagyjon fel ezzel a „költséges hobbijával”. Ha az ötleteit akarja népszerűsíteni, azt javasolják, vegye igénybe a kormány által amúgy is megszállt közszolgálati médiát.

Ha pedig szakmai válaszokat várnak, inkább a szakszervezetekkel kellene felvenni a kapcsolatot – üzente Székely –, amelyektől érdemi javaslatokat kaphatnak például arra, miként kellene megvédeni a munkahelyeket.

Székely egyébként már azt önmagában kudarcnak tartja, hogy a kormány – a korábban ígért új munkahelyek létrehozása helyett – beéri azzal, hogy a meglevő álláshelyeket megőrizzék.

Amennyiben a VDSZ vezető testülete is rábólint, a szakszervezet is az emberekhez fordul, és virtuális üzenő falat hoz létre – közölte a lehetséges újabb akciókra vonatkozó kérdésünkre Székely. Amennyiben a javaslata zöld utat kap, egyebek mellett azt kérdeznék, hogy a munkavállalók mit várnak Orbán Viktortól, s mit az érdekképviseletektől. Ugyanakkor szeretné, ha kiderülne, hogy az egyes emberek maguk mit vállalnának saját érdekeik érvényesítése érdekében. A tagsága nélkül ugyanis egyetlen szakszervezet sem képes a hatékony érdekképviseletre – fogalmazott a VDSZ elnöke.

A kertvárosi óvoda kapja a konzultációs levelek újrahasznosításából befolyt pénzt – jelentette be a sajtótájékoztatón Tétényi Éva, Esztergom független polgármestere. A város 1100 óvodása közül ott 49 hátrányos és 69 halmozottan hátrányos gyermeket gondoznak, s legalább negyvenen vannak azok, akik csak az intézményben kapnak enni. Tétényi egyébként a csőd szélén álló város nevében megköszönte a segítséget, ami legalább pár hónapra elég ahhoz, hogy ezeknek a gyerekeknek az ellátását biztosítsák.

Ez a böngésző nem támogatja a flash videókat
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.