A Városházát nem keresték meg a Nagy Imre-szobor áthelyezése ügyében

Nem jött kérés vagy megkeresés az V. kerületi Vértanúk terén álló Nagy Imre-szobor esetleges áthelyezéséről az Országgyűlés Hivatalától – mondta Budapest főpolgármestere keddi sajtótájékoztatóján.

Tarlós István közlése szerint Demján Sándor nagyvállalkozótól értesült az elképzelésről, a szobor esetleges áthelyezése nem a főváros kezdeményezése. Mint mondta, egyelőre tájékozódik az ügyben, beszélni fog az Országgyűlés elnökével.

A főpolgármester azt mondta, hogy konkrét megkeresést, igénybejelentést egyelőre nem kapott az ügyben. Kitért arra is, hogy ismeretei szerint az adományozók annak idején a fővárosnak adták a szobrot, így valóban a Városháza rendelkezhet arról.

Előzőleg Demján Sándor levélben fordult Tarlós István főpolgármesterhez, akitől az emlékmű helyben maradását kérte. Az MTI-hez is eljuttatott dokumentum szerint a rendszerváltás után "szomorúan állapították meg" üzlettársaival, Sarlós Andrással és Fejér Bélával, hogy sem az MDF-, sem a szocialista kormány nem állított szobrot a volt miniszterelnöknek. Jelezte: emiatt úgy döntöttek, hogy az emlékmű teljes költségét és felállítását felajánlják Magyarországnak. A nagyvállalkozó arra is kitért, hogy a költségek 74 százalékát ő állta.

Demján Sándor a főpolgármesternek címzett levélben azt írta: Nagy Imre szobrának áthelyezése esetén visszavonja az adományukat, így arra kérte Tarlós Istvánt, hogy minden törvényes eszközt felhasználva biztosítsa, hogy a szobor a jelenlegi helyén maradjon.

Az államfői feladat- és hatásköröket ellátó Kövér László, az Országgyűlés elnöke a Heti Válaszban április 5-én megjelent interjúban beszélt arról, hogy a Kossuth tér rekonstrukciója nem terjed ki a Vértanúk terére, de mégis megfontolásra érdemesnek tartja, hogy "a Kossuth tér és a képviselői irodaház közötti térségben a nemzethez kötődő, jobb- és baloldali, valóságosan progresszív történelmi szereplőknek állítsunk szobrot". Hozzátette: erre a részre kerülhetne Nagy Imre is.

Az emlékművet 1996-ban avatták fel, az egészalakos szobrot Varga Tamás szobrászművész készítette.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.