A valutaalap a magyar egészségügy ellen? A minisztérium válaszával

A Fidesz szakpolitikusa az Egészségügyi Minisztérium előtti demonstráción közölte, hogy az IMF kérésére a kormányzat 60 milliárd forintot von el az egészségügytől. Az Egészségügyi Minisztérium válasza szerint a Fidesz-politikus hazudik

A kormány a Nemzetközi Valutaalap kérésének megfelelően ismét feláldozza az egészségügyet, s újabb hatvanmilliárd forintot von el a területtől - mondta Pesti Imre, a Fidesz egészségügyi szakpolitikusa szombaton, a minisztérium budapesti épülete előtt rendezett civil demonstráción. Az ellenzéki politikus úgy fogalmazott: az egészségügy haldoklása 2006-ban megkezdődött és 2009-re befejeződött.

Nagy Kálmán, a Kereszténydemokrata Néppárt egészségügyi szakpolitikusa azt mondta, hogy a 2006-os választások legnagyobb kárvallottja az egészségügy, egyetlen ágazat sem szenvedett el ekkora veszteséget.

Hozzátette: a kialakult helyzetért, azért, hogy az ellátórendszer az összeomlás szélén van, az egészségügyi tárca vezetője és a minisztérium a felelős.

A minisztérium válaszként az alábbi közleményt adta ki az Országos Sajtószolgálaton keresztül: 

„A Fidesz újra visszahozta a politikát az egészségügybe A mai rendezvény is bizonyítja, hogy a minisztérium minden erőfeszítése ellenére a politika ismét rátelepszik az egészségügyre. A politikai haszonszerzés érdekében Pesti Imre, a Fidesz országgyűlési képviselője újra hazudik. Korábban már jeleztük, hogy aki képtelen a többletet a hiánytól megkülönböztetni, az nem való szakpolitikusnak. A 60 milliárdos hiány nem válik valósággá attól, hogy a képviselő úr többször is elmondja. Nézzünk néhány tényt: 1. Tény, hogy az E-Alap gyógyító-megelőző kasszájának kiadási összege folyamatosan nőtt. 2006-ban 517,8 milliárd volt, 2009-ben 730,5 milliárdra emelkedett. 2. Tény, hogy a finanszírozás első hat hónapjában a gyógyító megelőző kasszából 15,1 milliárd forinttal többet fizetett ki az OEP, mint a tavalyi év hasonló időszakában. (www.eum.hu honlapon megtekinthető) 3. Tény, hogy a 476 egészségügyi intézmény közül 370 intézmény ugyanannyi vagy több finanszírozást kapott áprilisban, mint a tavalyi év hasonló időszakában.

Az egészségügy biztonságos működése megkövetelné, hogy annak minden résztvevője és így minden szakpolitikus is kellő felelősségtudattal nyilatkozzék, hiszen ez mindannyiunk, de különösen a betegek alapvető érdeke. Szerencse, hogy Pesti Imre képviselő csak a 60 milliárdos számot ismeri, mert különben lehet, hogy 20 ezer milliárdot mondott volna."

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.