A választási iroda sürgeti majd a külképviseleteken szavazókat

A magyar külképviseleteken szavazókat - a választás kiírása után - arra kéri majd a Nemzeti Választási Iroda (NVI), hogy lehetőség szerint minél hamarabb kérjék felvételüket a külképviseleti névjegyzékbe, ezzel is elősegítve a választások zökkenőmentes lebonyolítását - közölte az NVI hétfőn.

A választási irodát az MTI azt követően kereste meg, hogy a Népszabadság arról írt, a jövő tavaszi választásokon várhatóan sokkal többen adják majd le szavazatukat a külképviseleteken, mint korábban, és ha erre a helyzetre nem készülnek fel megfelelően, könnyen botrányba fulladhat a szavazás.

A külképviseleteken azok a magyarországi lakhellyel rendelkező választópolgárok adhatják le szavazatukat, akik a voksolás idején külföldön tartózkodnak, így például ott élnek, dolgoznak, vagy turistaként ott tartózkodnak. Becslések szerint több százezerre tehető a határon túl élő - de magyar lakhellyel rendelkező - magyar állampolgárok száma.

Az NVI azt közölte, hogy a Külügyminisztériummal együtt készülnek fel a külképviseleti választások lebonyolítására, és mindent megtesznek azért, hogy a szavazás zökkenőmentes legyen.

Emlékeztettek arra, a választási eljárásról szóló törvény alapján a külképviseleti névjegyzékbe irányuló kérelemnek a választás kitűzését követően, de legkésőbb a szavazást megelőző nyolcadik napon kell megérkeznie.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.