A választás után készült a "szavazatvásárló" bajai videó

A rendőrségi nyomozás során felvett tanúvallomások szerint a közvetítő az MSZP székházába vitte a filmet tartalmazó cd-t.

Két nappal a megismételt bajai időközi választás után, október 15-én délután, Baján készült az a videofelvétel, amely a hvg.hu honlapján jelent meg először, mint a Fidesz választási csalását igazoló bizonyíték. A bajai választás kapcsán feltételezett csalásokról több feljelentés is érkezett a Bács-Kiskun Megyei Rendőrfő-kapitánysághoz. A videofelvételt Harangozó Tamás, az MSZP országgyűlési képviselője csatolta be október 18-án, a pártjuk által korábban tett feljelentés kiegészítésére, bizonyítékként.

Ma délelőtti sajtótájékoztatóján Szabó Vendel alezredes, a Bács-Kiskun megyei rendőr-főkapitány bűnügyi helyettese bejelentette:a felvétel nem valós helyzetet rögzített. Azonosították mind a hat személyt, aki a mobiltelefonnal készült felvétel elkészítésekor jelen volt.

A tanúk vallomása alapján a felvétel nem valós, hanem megrendezett helyzetet rögzített. A jelen lévők tudatában voltak annak, hogy felvétel készül. Az így elkészült videofelvételt később átírták cd-re, és egy közvetítőn keresztül a Magyar Szocialista Párt budapesti székházába szállították.

A nyomozás érdekeire való tekintettel összesen ennyi hozható nyilvánosságra az eddig megismert tényekből – közölte a rendőrség képviselője, aki nem nevezte meg sem a felvétel készítésekor jelen lévő hat személyt, sem a közvetítőt, aki a tanúvallomások szerint az MSZP székházába szállította a cd-t. Arról sem adott információt, hogyan jutott a felvétel az MSZP székházából a hvg.hu szerkesztőségébe.

Arra a kérdésre sem válaszolt Szabó Vendel alezredes, van-e adat, hogy a nem valós jelenetet megrendelték, ha igen, ki volt az, és milyen céllal tette. Ugyancsak nem válaszolt, amikor az újságírók úgy tették föl a kérdést: ha nem megrendelésre készült a felvétel, akkor mi motiválhatta azokat a személyeket, akik a jelenetet eljátszották, és a felvételt elkészítették.

Azt megerősítette a rendőrtiszt, hogy mivel a felvétel a választást követően készült, nem jöhet szóba a választás rendjének megzavarása bűncselekmény. Szabó Vendel további információkat akkorra ígért, amikor azok nyilvánosságra hozatala már nem zavarja a nyomozás eredményességét.

Rogán: az MSZP tisztázza magát!

A Fidesz azt várja el az MSZP-től, tisztázza magát a megrendezett bajai videofelvétel ügyében - közölte a kormánypárt parlamenti frakcióvezetője hétfői budapesti sajtótájékoztatóján. Rogán Antal szavai szerint a rendszerváltás óta először keveredik bele egy parlamenti párt bizonyítékhamisítási ügybe, mára ugyanis kiderült, hogy az MSZP részese a bajai időközi választással összefüggő felvétel ügyének, hiszen a hamis videó először a szocialista párt Jókai utcai székházába került.

A közélet tisztasága azt kívánja meg, hogy e hamisítási ügy minden részletére fény derüljön - hangsúlyozta a Fidesz frakcióvezetője, közölve: pártja ezért azt várja el a hatóságoktól, hogy a törvény teljes szigorával sújtsanak le mindazokra, akik ebben az ügyben részt vettek, és minél hamarabb hozzák nyilvánosságra, ki volt a hamis videó megrendelője. (Rogán Antal az ügyről a parlamentben is beszélt napirend előtt).

Török: Nem a szocialisták rendelték meg a felvételt

Az MSZP amint birtokába került, vagyis már csütörtökön feljelentést tett a bajai videofelvétel miatt - közölte Török Zsolt, a párt szóvivője hétfőn, megismételve: nem a szocialisták rendelték meg a felvételt és nem vettek részt a készítésében sem.

Azt mondta: az MSZP eleget tett kötelességének, azaz rögtön a hatóságokhoz fordult, miután ismeretlenek eljuttatták a szocialista párt székházába a választási csalás gyanúját felvető videót. Hozzátette: a hvg.hu-n csak pénteken jelent meg a felvétel, és az MSZP is csak ezt követően tartott róla sajtótájékoztatót.

Török Zsolt közölte, hogy mivel Rogán Antal Fidesz-frakcióvezető valótlanságokat fogalmazott meg a szocialista pártról, jogi eljárást indítanak ellene. Arra a felvetésre, hogy a bajai felvételt a Demokratikus Koalíció egyik tagja készíthette, az MSZP-s politikus úgy reagált: amikor hétfőn reggel "ezzel szembesítették, nem kapott levegőt", és azóta sem találja a szavakat.

Török Zsolt hétfő délután az MTI-nek megerősítette az Index értesülését, miszerint a bajai időközi önkormányzati választással összefüggésben készült videofelvételt Király György, az MSZP sporttagozatának alelnöke vette át, majd továbbította a szocialista párt jogászainak, akiknek a tanácsára feljelentést tettek-e.

A hírportál szerint Király Györgyöt a felvétel készítői keresték meg a videót tartalmazó CD-vel. A portál forrásai szerint Király György nem fizetett a felvételért. A szocialista párt vezetéséhez még azt megelőzően eljutott a felvétel, hogy a hvg.hu pénteken kora délután nyilvánosságra hozta volna - írta a híroldal.

A DK elfogulatlan vizsgálatot követel

Ez a böngésző nem támogatja a flash videókat

A Demokratikus Koalíció (DK) mind a választási csalást, mind az azzal történő manipulációt megengedhetetlennek tartja - jelentette be az ellenzéki párt hétfőn a bajai időközi önkormányzati választással összefüggésben készült videó kapcsán.

A DK hangsúlyozta, "nincs kettős mérce, e tekintetben nincs bocsánat, nincs helye az ilyen tettek mentegetésének". Azt írták: a részben megismételt bajai időközi választás után nyilvánosságra került egy videofelvétel, "amelyről kiderült, hogy manipuláció", de a Demokratikus Koalíciónak "ehhez semmi köze nincs". 

Kiderült azonban, hogy a DK egy tagja az ügybe belekeveredett, szerepe viszont még tisztázatlan - folytatódik a közlemény, amely szerint az illető a pártban már régóta nem visel tisztséget, hétfőn már a pártnak sem tagja. A DK szerint ebben az ügyben tisztességtelen játék folyik: valakik bűncselekményt követtek el, illetve bűncselekmény elkövetésével vádoltak meg másokat. A párt elfogulatlan vizsgálatot követel annak kiderítésére, mi történt, ki ezért a felelős és kinek állt mindez érdekében - áll a közleményben.

Gyurcsány utasítására rúgták ki a DK-tagot

 Gyurcsány Ferenc pártelnök utasítására kellett a Demokratikus Koalícióból (DK) távoznia annak a párttagnak, akinek - információk szerint - szerepe lehetett a bajai időközi választással kapcsolatos videó elkészítésében - közölte Gréczy Zsolt, a DK szóvivője hétfői budapesti sajtótájékoztatóján.

"Egy ember megtévedt, egy párttag a nyolcezer valahányszázból, azonnal eltávolítottuk a párt tagjai közül" - fogalmazott a szóvivő. Elmondta, Gyurcsány Ferenc arra utasította Varju László pártigazgatót, hogy vegye fel a kapcsolatot a férfival és szólítsa fel a DK-ból való távozásra. Majd hozzátette, hogy a férfi már nem tagja a DK-nak. Azt hangoztatta, a DK álláspontja szerint mind a választási csalás, mind pedig az azzal való manipuláció megengedhetetlen, nincs bocsánat és nincs mentegetés.

Gréczy Zsolt kérdésekre válaszolva arról beszélt, nem tudják milyen szerepe volt a videó elkészítésében a most távozott párttagnak. Hogy a férfi elismerte-e Varjú Lászlónak, bűncselekményt követett el, azt mondta, "nem volt ilyen tartalma a beszélgetésnek, személyesen adta át a lemondó nyilatkozatát, majd elváltak az útjaik". A történtek hátterének "árnyalására" arról is beszélt, a volt párttag "szoros rokoni szálakat ápol" a helyi Lungo Drom vezetőjével, és szerinte az is kiderült, hogy a 2010-es önkormányzati választáson a baloldal által támogatott jelölttel szemben a fideszes jelöltet támogatta.

A DK szóvivője szerint az MSZP az ügyben tisztességesen járt el, mert amint a felvételt megkapták, a rendőrségnek átadták a felvételt és feljelentést is tettek. Arra a kérdésre, ha kiderül, hogy az MSZP-nek köze van a felvétel megrendeléséhez, akkor együtt kívánnak-e működni a párttal a választásokon, azt mondta: "ha mégis valami árny vetül rájuk ebben az ügyben, akkor nyilvánvalóan az MSZP házon belül megteszi a szükséges intézkedéseket, de ez nem lehet akadálya annak, hogy a két párt összefogjon más demokratikus erőkkel és együtt győzze le Orbán Viktort".

KDNP: Nincs helye a hallgatásnak és a halogatásnak

A Kereszténydemokrata Néppárt (KDNP) kíváncsi arra, hogy az MSZP és a DK etikai és fegyelmi testületei kezdeményeznek-e bármiféle vizsgálatot a hamisnak bizonyult bajai videó kapcsán párttagjaik körében. Ezt a kisebbik kormánypárt közölte hétfőn az MTI-vel.

Közleményükben azt írták, az ügy mostani állása szerint szocialista pártfunkcionáriusok és DK-s párttagok lehetnek "a durva lejáratási szándék és a bajai választás legitimációjának gyengítése" mögött. Az elkövetők egy szocialista parlamenti képviselőt is emlegetnek, az MSZP és a DK pedig furcsán hallgat - jegyezték meg.

A KDNP szerint ugyanakkor a választások rendjét súlyosan sértő esetekben nincs helye a hallgatásnak és a halogatásnak. Megerősítették, hogy a bajai videó minden értelemben aláássa a demokratikus rendet, felveti a különböző választási bűncselekmények gyanúját, ezért minden érintett fél – aki akár megrendelői, akár készítői oldalról az ellenzék részéről belekeveredett – érdekében kell, hogy álljon szerepének sürgős tisztázása. A kisebbik kormánypárt kíváncsian várja, hogy a Magyar Szocialista Párt és a Demokratikus Koalíció siet-e felderíteni az eset körülményeit - zárul a közlemény.

A TV2 szerint Harangozó Tamás is ott volt, amikor átadták a felvételt

A TV2 hétfő esti Tények című műsora úgy értesült, hogy a bajai időközi időközi választással kapcsolatban készült videót az MSZP-nek átadó férfi azt vallotta a rendőrségen: Harangozó Tamás szocialista országgyűlési képviselő is jelen volt a felvétel átadásán. Az MSZP-szóvivő az MTI megkeresésére azt mondta: a felvételt Király György, az MSZP sporttagozatának alelnöke átadta Szakács Lászlónak, Mesterházy Attila pártelnök kabinetfőnökének, aki azt Harangozó Tamás frakcióvezető-helyettessel együtt nézte meg.

Harangozó Tamás ezután az MSZP nevében feljelentést tett - tette hozzá Török Zsolt. Mesterházy Attila MSZP-elnök a Tények kérdésére azt mondta: nem volt ott, amikor a felvételt bevitték a szocialista párt budapesti központjába. Hozzátette: azok, akik átvették a videót, jogászként nézték meg, és ennek alapján tettek feljelentést. Harangozó Tamás nem nyilatkozott a hírműsornak.

Az MSZP-szóvivője hétfő délután az MTI-nek azt mondta, hogy a bajai videofelvételt Király György, az MSZP sporttagozatának alelnöke vette át a készítőktőlmajd továbbította a szocialista párt jogászainak, akiknek a tanácsára feljelentést tettek.

A sajtó a tárgyi bizonyítékokat fotózza Szabó Vendel rendőr alezredes, a főkapitány bűnügyi helyettese és Gál Kristóf rendőrségi szóvivő tájékoztatása előtt
A sajtó a tárgyi bizonyítékokat fotózza Szabó Vendel rendőr alezredes, a főkapitány bűnügyi helyettese és Gál Kristóf rendőrségi szóvivő tájékoztatása előtt
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.