A Transparency lebuktatta a korrupt gépjárműoktatót

A Transparency International által működtetett jogsegélyszolgálat hozzájárult egy vesztegető autóvezető oktató lebuktatásához.

A Transparency International Magyarország (TI) évek óta működteti a korrupcióellenes jogsegélyszolgálatot. A Merj tenni! honlapján bárki bejelentheti, ha korrupció gyanúját észleli, vagy arra kérik, hogy fizessen kenőpénzt, vesztegessen meg valakit. Közszolgák, kormánytisztviselők, politikusok hatalommal való visszaélésére vagy a közérdekű adatok eltitkolására vonatkozó jelzésekkel is lehet fordulni a TI-hoz. Aki a korrupció elleni civil szervezet segítségét kéri, számíthat rá, hogy adatait, nevét bizalmasan kezelik. Ha úgy látja jónak az ügyfél, akár el is hallgathatja a nevét, vagy megadhat kitalált nevet is.

Február 21-én egy fiatalember – nevezzük Becsületes Polgárnak – telefonon kért segítséget a Transparency Internationaltől. Becsületes Polgár elmondta, hogy a jogosítvány megszerzése érdekében 25 ezer forinttal kellene megvesztegetnie a vizsgabiztost. A kenőpénzt az oktatója adná át a vizsgabiztosnak. Becsületes Polgár azonban semmiképpen nem akart részt venni a korrupcióban.

Mivel már csak fél óra volt hátra addig az időpontig, amikor a pénzt az oktatónak át kellett volna adni, tisztázni kellett, hogy ennyi idő alatt nem lehet mozgásba hozni a rendőrséget. Ezért azt javasolták Becsületes Polgárnak, hogy halassza el az átadás idejét, mondja az oktatónak, hogy még nem tudta összeszedni a pénzt. Ezután tisztázták, hogy Kispesten lenne az átadás. Felhívták a kispesti rendőrséget és nagy megelégedésükre az ügyeletes tiszt remekelt. Megadták Becsületes Polgár adatait és megbeszélték: ha bemegy a rendőrségre, elmondja a történteket, az átadáskor a rendőrök elfogják a korrupt oktatót.

Ezután visszahívták Becsületes Polgárt, közölték vele a jó hírt és elmondták, miféle izgalmakra számíthat. Például betechnikázhatják – ez azt jelenti, hogy mikrofont és hangrögzítőt erősítenek rá –, a rendőrség felveszi az oktató és a közte zajló beszélgetést. Vagy az átadásra kerülő pénzt speciális anyaggal jelölik meg, hogy látni lehessen, ki nyúlt hozzá. Így az, aki átveszi a kenőpénzt, nem tagadhatja le, hogy megvesztegették.

– Nem csalódtunk – írja közleményében a TI –, a rendőrök profik voltak. A végén nem kellett se technika, se különleges jelölés a pénzre. Csak felírták a bankjegyek sorszámát, amelyeket Becsületes Polgár átadott az oktatónak. Amikor az oktató a pénzt átvette, a nyomozók lecsaptak rá. Mindez másnap, február 22-én történt, a rajtaütést videofelvétel is megörökítette. A végén Becsületes Polgár visszakapta a pénzét is.

Együttműködés a rendőrséggel

A TI és az Országos Rendőr-főkapitányság közötti együttműködési megállapodás megújítása most folyik. Az a cél, hogy minden, a TI jogsegélyszolgálatára bejelentett korrupciós ügyben hatékonyan tudjanak segítséget nyújtani. Ezért a rendőrséggel még szorosabb együttműködésre törekednek.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.