A többes állampolgárságú magyarok egy része hagyományos módon szavazhat majd

Azoknak az egyszerűsített honosítással magyar állampolgárságot szerző választópolgároknak, akiknek magyarországi lakcímük van, nem kell regisztrálniuk, automatikusan felkerülnek a központi névjegyzékbe.

A Nemzeti Választási Iroda (NVI) információja szerint az eddig mintegy 530 ezer érintett közül 70 ezer embernek van magyarországi lakcíme, így őket nem érinti a levélben szavazás lehetősége.

Jelezték azt is, hogy az említett 530 ezer magyar állampolgár mintegy ötöde még nem nagykorú, így nem is vehetnek majd részt a választásokon.

Ez azt jelenti, hogy a tavaszi országgyűlési választáson - a jelenlegi adatok figyelembevételével - kevesebb mint 360 ezren élhetnek a levélszavazás új intézményével az egyszerűsített honosítással magyar állampolgárságot szerző választópolgárok közül.

Az NVI a levélben szavazók névjegyzékbe felvételüket kérő, ám magyarországi lakcímmel rendelkező állampolgároknak elutasítja a kérelmét. Az iroda ugyanakkor arról is tájékoztatja őket, hogy ők a hagyományos módon élhetnek a választójogukkal, így a lakcímük alapján értesítést kapnak majd arról hol szavazhatnak, vagy ha nem tartózkodnak a választás idején Magyarországon, akkor a külképviseleteken adhatják le szavazataikat.

Az NVI szerdai, az interneten közzétett adatai szerint eddig több mint 59 ezren kérték regisztrációjukat a levélben szavazók névjegyzékbe.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.