A Tettrekész szembeszáll az ügyészséggel

Nem tartja magára nézve kötelezőnek a Legfőbb Ügyészség döntését a Tettrekész Szakszervezet, ezért az abban foglaltak ellenére is fenntartja az együttműködést a Jobbikkal.

Ezt tegnap közölte az ügyészségnek írt válaszlevelében Szima Judit főtitkár. Az ügyészség szerint a megállapodást a szervezet alapszabályával és programjával ellentétes módon kötötték meg.

A Legfőbb Ügyészség a szakszervezet alapszabályára hivatkozik, amely szerint az a "célkitűzéseit önállóan az állami, politikai és társadalmi szervezetektől függetlenül fogalmazza meg és váltja valóra". A Tettrekész a programjában azt is leszögezi, hogy "tevékenységét pártoktól és mozgalmaktól függetlenül (...) végzi". Az ügyészség ezért jutott arra a következtetésre, hogy a Jobbikkal kötött együttműködési megállapodás nem jogszerű.

Jog szerint általában nem kifogásolható, ha egy érdekvédelmi szervezet céljai elérése érdekében kapcsolatot tart fenn pártokkal, például az MSZOSZ is kötött együttműködési megállapodást a szocialista párttal.

A rendvédelmi szervek hivatásos állományú tagjai nem folytathatnak politikai tevékenységet, párt tagjai sem lehetnek. Ugyanakkor érdekvédelmi szervezeteikre már nincs ilyen szabályozás. Így könnyen lehet, hogy a Tettrekész és a Jobbik közötti megállapodás önmagában még nem támadható. A Legfőbb Ügyészség által felhozott kifogások az alapszabály kisebb pontosításával pedig elháríthatók. Lencsés Károly

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.