A Tettrekész és a Jobbik tovább folytatja

A Jobbik Magyarországért Mozgalom folytatja együttműködését a Tettrekész Magyar Rendőrség Szakszervezetével (TMRSZ) - közölte a Jobbik közleményben arra az ügyészségi álláspontra reagálva, amely szerint fel kell bontaniuk az együttműködési megállapodásukat.

A Jobbik szerint a Legfőbb Ügyészségnek nincs jogköre vizsgálni a szakszervezetek működését, az illetékes megyei főügyészség szerint pedig törvényes a párttal kötött megállapodás.

A párt közleményében kitért arra, hogy Szima Judit, a TMRSZ főtitkára a Legfőbb Ügyészségnek írt válaszlevelében dokumentumokkal és jogszabályi hivatkozásokkal igazolja, hogy a "vizsgálat" - hatáskör hiányában - illegitim volt, ráadásul koncepciós jellegű. Mint fogalmaztak, "a sebtében, direkt még az EP-választás előtt lezárt eljárásban a TMRSZ-t meg sem hallgatták, sőt a dátumozás szerint két nappal korábban befejezték a vizsgálatot, mint hogy az ORFK vezetője tájékoztatta a közvéleményt: a Legfőbb Ügyészséghez fordul félelmében".

A Jobbik szerint a TMRSZ a saját alapszabályát sem sértette meg. Hozzátette: a szakszervezet két kongresszus között a küldöttértekezleten dönti el működésének főbb kérdéseit; az együttműködési megállapodás megkötését a testület 96 százalékos szavazati aránnyal támogatta.

Szima Judit válaszlevelének végén a kettős mércére is rávilágított. A Legfőbb Ügyészség ugyanis nem vizsgálódott, amikor az MSZP 2006-2010-re kiterjedő együttműködési megállapodást kötött a honvédség egyik szakszervezetével is. A Jobbik idézi a párt EP-képviselőjelöltjét, aki úgy fogalmazott: "rendkívül aggályos és az egypártrendszert kiszolgáló ügyészség működésének emlékeit felidéző, logikátlan, pártérdektől vezéreltnek tűnő, a megfélemlítés jegyében fogant álláspontnak tűnik, hogy ha a szakszervezettel együttműködő párt nem az egykori állampárt utódpártja, hanem annak politikai riválisa, akkor a Legfőbb Ügyészség illetékességi területét is túllépve próbálja egy társadalmi szervezet céljainak hatékonyabb megvalósulását akadályozni".

A TMRSZ május 18-án között együttműködési megállapodást a Jobbik Magyarországért Mozgalommal. Draskovics Tibor igazságügyi és rendészeti miniszter még aznap kezdeményezte a rendőrség vezetésénél a megállapodás törvényességi vizsgálatát.

Bencze József országos rendőrfőkapitány május 28-án közölte: befejezték a vizsgálatot, és eszerint törvénysértő a TMRSZ működése, ezért a főkapitány ügyészségi törvényességi felügyeleti vizsgálat megindítását kezdeményezte.

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.