A TASZ szerint törvénytelenül készít hangfelvételeket a rendőrség

A gyöngyöspatai térfigyelő kamera elhíresült felvételéből kiderül, hogy a rendőrség hangfelvételt is készít. A rendőrségi törvény azonban kizárólag képfelvétel készítését engedélyezi a térfigyelő kamerák használatakor - jelentette ki közleményében a Társaság a Szabadságjogokért (TASZ).

A Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) szerint törvénytelenül készít hangfelvételeket a rendőrség. A gyöngyöspatai térfigyelő kamera kiszivárogtatott felvételéből kiderül, hogy a rendőrség hangfelvételt is készít, holott erre nincs törvényi felhatalmazása - közölte a jogvédő szervezet hétfőn az MTI-vel.

A Heves megyei településen múlt hét kedd este történt tömegverekedés a helyi romák, illetve a Véderő, a Betyársereg és a Szebb Jövőért Polgárőr Egyesület ott tartózkodó tagjai között. A police.hu-n a rendőrség közzétette a helyi térfigyelő kamera felvételeit. Ezen az látszik és hallatszik, hogy egy ittasnak tűnő, Alexnek szólított férfi a romák csoportja felé fordulva vizel a cigánysor felé vezető Bem utca és a Bajcsy-Zsilinszky utca kereszteződésében, szóban és kézmozdulatokkal provokálja a romákat, végül pedig elindul feléjük. Utóbb követi három társa is, majd nem sokkal ezután megérkeznek a kereszteződéshez a rendőrautók.

A TASZ közleménye szerint országszerte több ezer kamera pásztázza a közterületeket. A kamerás térfigyelés a személyes adatok védelméhez fűződő jogot, a magánszférát korlátozó bűnmegelőzési és bűnüldözési eszköz, amely kizárólag törvényi felhatalmazás alapján lehetséges. A rendőrségi törvény kizárólag képfelvétel készítését engedélyezi a térfigyelő kamerák használatakor, hangfelvétel készítése kirívóan súlyos jogszabálysértés - tették hozzá.

A TASZ szerint a személyes adatok védelme nem korlátozhatatlan jog, azonban az alkotmányos jogkorlátozás feltétele, hogy az elérni kívánt cél és a jogkorlátozás súlya összhangban legyen egymással. A bűnmegelőzés és hatékony bűnüldözés legitim jogalkotói cél, de ezekhez képest nem arányos a mindenkire megkülönböztetés nélkül kiterjedő hangrögzítés.

A Gyöngyöspatán készült felvétel azért ad különösen okot az aggodalomra, mert a távolról rögzített képi anyaghoz képest a hangrögzítés nagyon jó minőségű, tisztán kivehetőek azok a részek is, amikor nem kiabálnak. Amennyiben a sűrűn bekamerázott területeken ilyen színvonalú technikai eszközökkel figyelik meg az embereket, akkor a teljes magánéletünket – amely nem csak a lakásban zajlik – nyomon követheti a rendőrség - írta a jogvédő szervezet.

A TASZ szerint nem mellékes szála az ügynek, hogy a képfelvétel is jogellenesen került ki a rendőrségtől, a nyilvánosságra hozatal személyiségi jogokat sért. Joggal merül fel a kérdés, hogy a térfigyelő kamerákkal készített felvételek biztonságát milyen hatékonysággal szavatolja a rendőrség, hány esetben továbbítanak ehhez hasonló képi anyagot illetéktelen személyek részére. A felvételek kizárólag a bűncselekmények eredményes felderítését szolgálhatják, a büntetőeljárásról való tájékoztatás során sem lehetséges a felvételeket nyilvánosságra hozni - olvasható a közleményben.

Hüttl Tivadar, a TASZ adatvédelem és információszabadság programvezetője szerint az utcán zajló beszélgetések rögzítése a magánszféra és a megfigyeléstől mentes cselekvési szabadság drasztikus korlátozását jelenti. A TASZ ezért az adatvédelmi biztoshoz fordul, azt kéri, hogy folytasson vizsgálatot az ügyben.

A rendőrség későbbre ígért tájékoztatást a TASZ észrevételei kapcsán.

(Forrás: mti.hu)

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.