A TASZ szerint törvénysértő a TEK ügybuzgalma, a HaHa kineveti

A jogszerű tüntetések megakadályozását szolgálja, hogy a Terrorelhárítási Központ lezáratta a Köztársasági Elnöki Hivatal előtti területet – véli a TASZ. A HaHa emiatt a miniszterelnökhöz fordult.

A Terrorelhárítási Központ (TEK) „személy- és létesítménybiztonsági intézkedés” céljából március 8-tól legkésőbb március 16-án éjfélig lezárta a Köztársasági Elnöki Hivatal előtti Szent György teret és több környékbeli utcát. A Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) civil jogvédő szervezet álláspontja szerint ez jogellenes. 

Az alaptörvény negyedik módosításának hétfői megszavazása után a köztársasági elnöki hivatal előtti tér lenne a legfontosabb területet a tüntetők számára. Ezért a TEK akciója nem tekinthető másnak, mint a jogszerű tüntetések megakadályozásának – véli a TASZ.

A jogvédők felhívják a figyelmet arra, hogy a köztársasági elnöki palota önmagában nem szorul többletvédelemre, a március 15-i ünnepség előkészítése nem legitim indok jogszerű gyülekezések akadályozására, és a békés demonstrációk semmiféleképpen sem tekinthetők nemzetbiztonsági kockázatnak.

Az elmúlt években gyakorlattá vált, hogy a rendőrség „biztonsági műveleti területté” nyilvánítással megakadályozta az állampolgárok gyülekezési jogának gyakorlását. Az Alkotmánybíróság 2013. február 12-én azonban kimondta, hogy a közterületek önkényes átminősítése sérti a gyülekezési szabadságot. Ilyen esetekben a bíróságnak három napon belül és érdemben kell felülvizsgálnia a gyülekezési jogot korlátozó határozat jogszerűségét és indokoltságát.

“A Sándor-palota környékének műveleti területté nyilvánítása teljesen ellehetetleníti azoknak az állampolgároknak a gyülekezési jogát, akik jogszerűen, demokratikusan és békésen kívánják a köztársasági elnök tudomására hozni a véleményüket” – állítja Hegyi Szabolcs, a TASZ politikai szabadságjogi programvezetője.

A Hallgatói Hálózat ugyanebben a kérdésben a kormányfőhöz fordult. „Mint arról önnek is tudomással kell bírnia, a rendőrség műveleti területté nyilvánította és lezárta a Sándor-palota előtti teret” – írja Facebook-oldalán a szervezet.

Az alkotmány nem játék! elnevezéssel meghirdetett tüntetés szervezői és résztvevői a tiltakozás folytatásaként hétfő estére a Sándor-palota elé hirdettek demonstrációt, amit a lezárás a HaHa szerint eléggé megnehezít.

„Szájer Józseftől tudjuk, hogy ezzel a tettével a kormány »sunyi és gyáva«, a rendőrség mögé bújik, és önkényesen korlátozza a gyülekezési jogot. Azt egyenesen öntől tudjuk, hogy ilyenkor mit kell tennie egy felelős, a hazája sorsáért aggódó állampolgárnak” – írják.

„Tisztelt Orbán úr, mivel mi, a Hallgatói Hálózat aktivistái is támogatjuk a ma esti civil megmozdulást, és zömmel kispénzű egyetemisták, fiatalok vagyunk, ezért tiszteletteljesen megkérnénk önt, hogy a 2007-es kordonbontási akciójuk után vélhetőleg megmaradt villáskulcsokat nekünk térítésmentesen kölcsönadni szíveskedjék”.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.