A TASZ szerint a regisztráció a választójog korlátozását jelenti

Az önkéntes bejelentkezésen alapuló választói névjegyzék bevezetése mellett nem szól semmi, tehát az önkényes intézkedés, ráadásul a hátrányokat nem ellensúlyozzák legitim előnyök – állítja a TASZ.

Az előzetes választói regisztráció aláásná az általános és egyenlő választójogot, s a részvétel költségeinek növekedése miatt a választásoktól való távolmaradást ösztönözné – véli a Társaság a Szabadságjogokért (TASZ). A jogvédő szervezet álláspontja szerint az esélyegyenlőség ellen hat, hogy a választási részvétel a társadalom legsérülékenyebb rétegei, a mélyszegénységben élők, illetve a fogyatékossággal élők számára az átlagosnál nagyobb terhet jelent.

Az önkéntes bejelentkezésen alapuló választói névjegyzék bevezetése mellett nem szól kényszerítő vagy nyomós indok, tehát az önkényes – hangsúlyozza a TASZ –, ráadásul a hátrányokat nem ellensúlyozzák legitim előnyök.

A regisztráció nem fogja jobban óvni a választások tisztaságát, mint a jelenlegi választási eljárás, s a bejelentkezéses névjegyzék a jogvédők szerint önmagában nem tud több választási csalást kiszűrni.

A TASZ hangsúlyozza, hogy a bejelentkezés nem az önkéntes részvételt, inkább a választásoktól való távolmaradást ösztönzi, mert költségesebbé teszi a részvételt; a bejelentkezés ráfordítással jár, s pénzt, időt, figyelmet követel. A választási eljárás szabályai ugyanakkor nemcsak a választás kimenetelét, hanem az eredmény legitimitását is befolyásolják – figyelmeztet a jogvédő szervezet.

Legitim cél hiányában, továbbá, mivel már létezik egy megfelelően működő – a választói névjegyzék létrehozására is alkalmas – nyilvántartás, egy újabb adatfelvétel nemcsak felesleges, hanem ellentétes is az adatkezelés alkotmányos követelményeivel – állítja a TASZ.

A jogvédők álláspontjukat ismertették a demokratikus pártok országgyűlési képviselőivel is.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.