A TASZ beleolvashat néhány alkotmánybírósági iratba

A Fővárosi Törvényszék kedden kihirdetett elsőfokú, nem jogerős ítéletével kis részben helyt adott a Társaság a Szabadságjogokért közérdekű adatok nyilvánosságával kapcsolatos keresetének, és kötelezte az alperes Alkotmánybíróságot egyes eljárásával kapcsolatos iratainak nyilvánosságra hozására.

A távirati irodához eljuttatott közlemény szerint a TASZ a tényleges életfogytiglannal kapcsolatos alkotmánybírósági eljárás 2010-es üléseiről készült emlékeztetőket és meghívókat, valamint a 2004-es droghatározattal kapcsolatos ülések emlékeztetőit és hangfelvételeit kérte kiadni.

Ezek közül az elsőfokú bíróság mindössze két, tényleges életfogytiglannal kapcsolatos ülés meghívójának kiadását rendelte el, egyebekben viszont elutasította a keresetet. Többek között azzal az indokkal, hogy a döntés-előkészítésre vonatkozó iratok tíz évig nem nyilvánosak, ez idő alatt az adott szerv vezetője saját belátása szerint határozhat arról, hogy nyilvánosságra hozza-e azokat, figyelembe véve többek között azt is, hogy a szerv zavartalan működését, a döntés-előkészítéssel kapcsolatos vélemények szabad kifejtését veszélyezteti-e a kért adatok idő előtti kiadása.

Pataki Árpád bíró szerint az AB működésének sajátosságaira tekintettel a tízéves időtartam letelte előtt alappal utasíthatta el a TASZ kérését. Az üléseken készült hangfelvételek kiadásának elutasítása kapcsán a bíró szóbeli indoklásában megjegyezte: a zárt ülésen való felszólalás nem számít nyilvános közszereplésnek. A tényleges életfogytiglannal kapcsolatos ülések emlékeztetőinek kiadása elleni érv volt az is, hogy ezzel összefüggésben egy alkotmányjogi panasz sorsa még függőben van.

A bíróság szóbeli indoklásában utalt arra, hogy miután az alaptörvény rögzíti a tényleges életfogytiglant, nagy biztonsággal megjósolható a jogintézmény alkotmányosságát megkérdőjelező alkotmánybírósági beadvány sorsa, és ha majd ez eldől, az jelen ügy szempontjából egy másik helyzet lesz, ám egy jövőbeni, mégoly valószínű várakozásra sem lehet ítéletet alapítani.

A felek az írásba foglalt ítélet áttanulmányozása után döntenek a fellebbezésről, így jelenleg nem jogerős az elsőfokú ítélet. A kereseti kérelem egyik része azokra a 2004-es droghatározattal kapcsolatos ülésekre vonatkozott, amely határozat kapcsán a TASZ Strasbourgig vitte a közérdekű adatok nyilvánosságának ügyét, és a magyar bíróságokkal szemben az Európai Emberi Jogi Bíróság adott igazat a magyar jogvédőknek.

Történt ugyanis, hogy Hende Csaba – korábbi MDF-es, az idő tájt fideszes parlamenti képviselő, jelenleg honvédelmi miniszter – a szocialista-szabaddemokrata kormány által a droggal kapcsolatban bevezetett enyhébb büntetőjogi szabályokat az AB-n támadta meg, részben sikerrel, ám amikor a TASZ az AB döntése előtt a politikus indítványának kiadását kérte annak érdekében, hogy a kérdés társadalmi vitája minél szélesebb körű és nyíltabb legyen, az AB megtagadta a jogvédők kérésének teljesítését.

A TASZ perben kérte erre kötelezni az AB-t, ám a magyar bíróságok első fokon, illetve jogerősen másodfokon is, elutasították a jogvédők keresetét, többek között olyan indokok alapján, hogy az indítvány nem adat.

A strasbourgi bíróság azonban 2009-ben a TASZ-nak adott igazat, elmarasztalta Magyarországot az AB eljárása miatt, és kimondta, hogy a büntető jogszabályok alkotmányos felülvizsgálata – kiváltképpen, ha azt egy képviselő kezdeményezi – kétséget kizáróan közügynek minősül. Az emberi jogi bíróság szerint a véleménynyilvánítás szabadságára nézve "végzetes következménnyel járna, ha közintézmények cenzúrázhatnák a sajtót és a társadalmi polémiát arra hivatkozással, hogy egy országgyűlési képviselő alkotmányértelmezési álláspontjának nyilvánosságra hozatala személyiségi jogokat sérthet".

A strasbourgi bíróság akkor megállapította, hogy a magyar Alkotmánybíróság "információs monopóliumával visszaélve cenzúrát gyakorolt, és megakadályozta a TASZ-t társadalmi küldetésének betöltésében". Az ilyen jellegű és súlyú beavatkozás nem tekinthető szükségesnek egy demokratikus társadalomban, mert olyan akadályokat állítana a társadalmi kérdésekben állást foglalni kívánó újságírók és civil szervezetek elé, amelyek meggátolnák a megalapozott véleményformálást.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.