A Takarékbank áráról érdeklődik az LMP

Az LMP közérdekű adatigényléssel fordult Magyar Fejlesztési Bankhoz (MFB) annak érdekében, hogy hozzák nyilvánosságra, mennyiért vásárolták meg a német DZ Banktól a magyar Takarékbank csaknem negyvenszázalékos tulajdonrészét - írta Scheiring Gábor vasárnapi közleményében.

Az LMP gazdasági kabinetjének vezetője felhívja a figyelmet, hogy a Takarékbank a hazai takarékszövetkezetek "ernyőbankja", többségi tulajdonosai éppen a takarékszövetkezetek. Ez a szövetkezeti hálózatnak van messze legtöbb, majdnem 1600 bankfiókja az országban - tette hozzá.

Az MFB ezzel a tulajdoni hányaddal kisebbségi tulajdonossá válik a Takarékbankban, de mindez úgy történik, hogy a vételárat a felek üzleti titokként kezelik, "az üzlet átláthatatlan, nehezíti az elszámoltathatóságot, megerősítve azt a gyanút, hogy ismét a kormány közeli oligarchák zsebébe jut a pénz" - jelentette ki.

Az LMP is egyetért azzal, hogy a jövőben kulcsszerep juthat a takarékszövetkezeteknek a hitel szűkében szenvedő mikro-, kis- és közepes vállalkozások, a helyi gazdálkodók hitelezésében - hangsúlyozza a politikus. A Lehet Más a Politika szeretne tisztán látni, ezért közérdekű adatigényléssel fordult az MFB-hez, hogy kiderüljön, mennyi volt a vételár, és kiknek a kezébe került a megvásárolt tulajdoni hányad - zárul a közlemény.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.