A szülők szerint külföldre megy majd a gyerek

A szülők harmada külföldi továbbtanulást, közel felük pedig külföldi munkavállalást is elképzelhetőnek tart gyermeke számára – derül ki egy kutatásból.

Egyre több család mérlegeli a gyerek Magyarországon kívüli továbbtanulásának és munkába állásának kérdését – mutatott rá a Jobline Pályaorientáció Kutatás, amelynek során 427 – középiskolás, vagy alapképzésben tanuló gyermekkel rendelkező – szülőt kérdeztek meg augusztusban. A válaszok alapján a gyerek külföldi továbbtanulását a szülők harmada tartja valószínűnek, 6 százalékuk pedig kizárólag külföldi továbbtanulásban gondolkodik. A célországok tekintetében a legnépszerűbb az Egyesült Királyság, amelyet a külföldi tanulmányokat tervezők 39 százaléka említett, ezt Németország és Ausztria követi 28-28 százalékkal, a negyedik pedig az Egyesült Államok 9 százalékkal.

A családok tisztában vannak azzal, hogy a külföldi tanulmányok magasabb költségekkel járnak: a költségtérítéses szakokra jelentkezők itthon átlagosan 235 ezer, míg külföldön 282 ezer forintos tandíjjal számolnak. A tandíjon felüli költségek becslését illetően itthon havi 67 ezer forintos plusz kiadással számolnak, a külföldre készülők viszont már havi 160 ezer forint tandíjon felüli költséget tartanak reálisnak.

A kutatás azt is vizsgálta, a szülők szerint mennyire valószínű gyermekeik külföldi munkavállalása. Kiderült: a szülők csaknem fele (45 százaléka) valószínűnek tartja, hogy gyermeke külföldön is megpróbál majd munkába állni. Minél alacsonyabb végzettségre számít a tanuló, annál valószínűbbnek tartják szülei a külföldi munkavállalást. A várhatóan diplomát szerzők esetében a szülők 40 százaléka, míg az érettségiig eljutók szüleinek a 68 százaléka tartja valószínűnek, hogy gyermeke nem Magyarországon helyezkedik el.

A külföldi munka esetében az első számú motivációt a magasabb, értékarányosabb fizetések jelentik, ezt követi a nyelvtanulási lehetőség és a jobb karrier-lehetőségek. – A kutatás eredményei rávilágítanak arra, hogy nem az álláshiány a külföldi munkavállalás elsődleges oka. A hazai munkaerőpiac egyik legnagyobb kihívása ezért az, hogy megtalálja és összekösse a megfelelő jelölteket a megfelelő munkahelyekkel, és így győzze meg őket az itthon maradásról – véli Toldi Gábor, a Jobline.hu igazgatója.

A felmérés eredményeiből ugyanakkor az is kiderül, hogy a szülők közül csak kevesen gondolják a külföldi elhelyezkedést véglegesnek. A külhoni munkavállalással számolók harmada 1-2 éves időtartamra számít és csak hatoda véli úgy, hogy gyermeke külföldi munkavállalása akár végleges is lehet. A szülők háromszor nagyobb esélyt adnak a végleges külföldön maradásnak, ha azt megelőzően külföldön is tanulnak a fiatalok.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.