A sztrájkokról tárgyalna a Fidesz

Rendkívüli ülést tart hétfőn az Országgyűlés költségvetési bizottsága a szakszervezeti sztrájkok miatt, az ülést a Fidesz képviselői kezdeményezték - tájékoztatta Szijjártó Péter, az ellenzéki párt szóvivője szombaton az MTI-t.

A Fidesz képviselői kezdeményezték az Országgyűlés költségvetési bizottsága rendkívüli ülésének összehívását a szakszervezeti sztrájkok nyomán kialakult helyzet megvitatása érdekében - olvasható a közleményben. A bizottság elnöke, Varga Mihály az ülést hétfő délután egy órára hívta össze.

"Elfogadhatatlan és tűrhetetlen, hogy a kormány semmibe veszi a sztrájkolók követeléseit és nem hajlandó érdemben tárgyalni a szakszervezetekkel. A kormánynak ez a magatartása a magyar emberek békés és nyugodt karácsonyát is veszélyezteti" - hangsúlyozta Szijjártó Péter.

A ferihegyi repülőtéren december 10-én kezdődött sztrájk. A határozatlan idejű általános munkabeszüntetést a Repülőtéri Dolgozók és Szolgáltatók Szakszervezete (RDSZSZ), valamint a Légiközlekedési Egyesült Szakszervezet (LESZ) hirdette meg. Az érdekképviseletek egyebek között a Budapest Airport átalakításának teljes felfüggesztését, új kollektív szerződés megkötését és a létszám megtartását követelik.

Néhány nappal később vasutasok is sztrájkolni kezdtek. A Vasúti Dolgozók Szabad Szakszervezete (VDSZSZ)  továbbra is azt követeli, hogy minden vasutas kapjon 250 ezer forintot a MÁV Cargo 102,5 milliárd forintos privatizációs bevételéből, ez mintegy 8 milliárd forintot tenne ki, illetve visszamenőleg 10 százalék kiszervezési pótlékért harcolnak a MÁV-ból kikerült leányvállalatok dolgozóinak. Emellett azt várják a társaságtól, hogy vonja vissza a vasárnap életbe lépő új menetrendet, mert az szerintük sem az utasoknak, sem a dolgozóknak nem felel meg.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.