A sztrájkjogot is korlátozná a Fidesz

Az elégséges szolgáltatás mértékéről kötött megállapodás, ennek hiányában pedig az erről döntő munkaügyi bíróság határozata esetén tenné lehetővé a jogszerű sztrájkot két fideszes képviselő azoknál a cégeknél, amelyek a lakosságot alapvetően érintő tevékenységet végeznek.

Kara Ákos és Kontur Pál javaslata - melyet pénteken tettek közzé a parlament honlapján - megismétli, hogy az érintett vállalatoknál, így különösen a közforgalmú tömegközlekedés és a távközlés terén, továbbá az áram-, a víz-, a gáz- és egyéb energiaszolgáltatást végző szerveknél, csak úgy gyakorolható sztrájk, hogy az a még elégséges szolgáltatás teljesítését ne gátolja.

A hatályos szabályozás szerint az elégséges szolgáltatás mértékéről és feltételeiről a munkabeszüntetést megelőzően egyeztetni kell.

A kormánypárti politikusok ezen úgy változtatnának, hogy kimondanák: a még elégséges szolgáltatást törvény állapíthatja meg. Törvényi szabályozás hiányában sztrájk csak akkor tartható, ha a felek előzetesen megállapodtak az elégséges szolgáltatásról. Amennyiben ez nem jön létre, a sztrájk akkor lenne megtartható, ha a felek bármelyikének kérelmére a munkaügyi bíróság jogerős határozata megállapította a még elégséges szolgáltatás mértékét és feltételeit.

A munkaügyi bíróságnak öt napon belül, nem peres eljárásban, szükség esetén a felek meghallgatása után kellene döntenie. A határozat ellen a közléstől számított öt napon lehetne fellebbezni, a másodfokú bíróság pedig ugyancsak öt napon belül döntene.

A törvényjavaslat a kihirdetése utáni napon lépne hatályba, rendelkezéseit pedig már a hatálybalépésekor folyamatban lévő egyeztető eljárás során is alkalmazni kellene.

Kara Ákos és Kontur Pál indoklásukban azt írják, hogy az elégséges szolgáltatásról szóló megállapodás elmaradása jogbizonytalansághoz vezet a munkabeszüntetés jogszerűségét illetően, ezért tették meg javaslatukat. Az indítvány egyértelművé teszi, hogy megállapodás vagy bírói döntés hiányában a sztrájk jogellenes - hangsúlyozzák, hozzátéve: a rövid bírósági határidők biztosítják, hogy ne lehetetlenüljön el a sztrájkjog gyakorlása.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.