A szolgáltatók vitatkoznak, a lakosság meg szomjazhat

Két közműcég közötti anyagi természetű vita miatt vízkorlátozásra kell számítaniuk egy baranyai település lakóinak. A nap jelentős részében szárazak maradhatnak a csapok

A Pécs és több környező település vízellátását biztosító Tettye Forrásház Zrt. naponta reggel 5 és 12 óra között, valamint 16 órától éjfélig tervezi korlátozni a vízszolgáltatást Szalántán – közölte Sándor Zsolt, a cég vezérigazgatója. A Tettye és a francia érdekeltségű Pécsi Vízmű között – ez utóbbival egyébként viharos körülmények között szakított Pécs 2009-ben megválasztott fideszes polgármestere – ugyanis anyagi természetű vita van. A pécsi önkormányzat által alapított Tettye százmillió forintos nagyságrendű összeget követel elődjétől.

Szalánta jelenleg az egyetlen település a Tettye szolgáltatási területén, amely nem mondta fel a szerződést a Pécsi Vízművel. "A Tettye Forrásház ezért a továbbiakban nem törekszik a megegyezésre, nem kívánunk szerződést kötni, újabb ajánlatot sem adunk Szalántának, elfogadjuk a döntésüket" - teszi hozzá közleményében Sándor Zsolt.

Az eddig a Pécsi Vízművel szerződésben álló nyolc kistelepülés közül hétben meghozták a szükséges képviselő-testületi döntést a szolgáltatóváltásról, amelynek határideje csütörtökön járt le. Ennek értelmében Zók, Bicsérd, Bakonya, Boda, Kővágótöttös, Túrony és Cserkút új vízszolgáltatója február elsejétől a Tettye Forrásház Zrt.

Szalántán viszont nemet mondtak a Tettye ajánlatára, így az a település a Pécsi Vízműnél maradt. A Tettye vezérigazgatójának közlése szerint így mindaddig elzárják a csapokat, amíg a PV nem rendezi tartozását.

A baranyai megyeszékhely vízszolgáltatója, a Tettye Forrásház Zrt. csütörtökön már megpróbálta korlátozni a vízszolgáltatást a szalántai átadási ponton, a helyi lakosság azonban megakadályozta ezt. Egy csoport elállta az utat, kihívták a rendőrséget, s a cég emberei nem jutottak be a vízátadó területre.

Dunai Zoltán, Szalánta független polgármestere akkor azt mondta: tartanak a PV-vel korábban kötött szolgáltatási szerződés felmondásának esetleges következményeitől, hiszen az komoly kötbért vonhat maga után.

Arra a kérdésre, hogy mit tesznek akkor, ha a Tettye ismét korlátozná a vizet, a polgármester azt mondta: nem valószínű, hogy azt tudná kivitelezni a társaság. Hozzátette: más szolgáltatókkal is folytatnak egyeztetéseket a Pécsi Vízmű esetleges kiváltására.

A Pécsi Vízmű Zrt.-nél azt mondták: "habár több település úgy döntött, hogy aláírja a megállapodást a Tettyével, mindezt a Tettye nyomására tették, nem közös egyeztetések hatására. A társaság megvizsgálja a jogi lehetőségeket a szerződések egyoldalú felbontásának jogszerűségével kapcsolatban. A Pécsi Vízmű az egyéb szolgáltatási területéhez tartozó 22 településen továbbra is biztosítja a szolgáltatást".

A Tettye vezérigazgatója egy hete arról tájékoztatta az MTI-t, hogy megállapodás született a társaság és az eddig a Pécsi Vízművel szerződésben álló nyolc kistelepülés között Pichler Imre (Fidesz-KDNP) országgyűlési képviselő közvetítésével. Akkori közleményében azt írta: a Tettye a pécsi víz- és csatornadíjaknál nem magasabb szolgáltatási díjakért gondoskodik a községek zavartalan, biztonságos ellátásáról.

"A szerződéses feltételeknek megfelelően a kistelepüléseket és fogyasztóikat semmilyen anyagi kár, vagyonvesztés nem éri a megegyezéssel, sőt a korábbi ajánlatnak megfelelően az önkormányzatok a Tettye Forrásház Zrt.-ben tulajdonosi jogokat szerezhetnek" - hangsúlyozza Sándor Zsolt.

A Tettye szerint a Pécsi Vízmű hátraléka abból adódik, hogy bár a város vízellátását 2009 októbere óta a Tettye biztosítja, ezeken a településeken a Pécsi Vízmű maradt a szolgáltató. A vállalat azonban sem az átvett ivóvízért, sem a szennyvízkezelésért nem fizet a Tettyének, bár a díjakat beszedi a lakosságtól. A 2009 októbere és 2010 áprilisa között kiszámlázott kintlévőség bruttó 164 millió forint, de az azóta átadott víz és a szennyvízátvétel is elszámolásra vár.

A Pécsi Vízmű korábban jelezte, "a Tettye Forrásház erőszakos, a lakosság érdekeit semmibe vevő akciójával a bíróság döntése előtt akar kikényszeríteni egy túlzott díjat. A Pécsi Vízműnek a Tettye Forrásházzal szemben ennél nagyobb összegű követelései vannak, tehát elszámolás esetén a Tettye tartozik a Pécsi Vízmű Zrt.-nek".

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.