A szociológus szerint le kell számolni a magánügy mítoszával

Előnyös lehet a vállalatoknak, cégeknek, ha nem heteroszexuális munkavállalóik vállalják szexuális identitásukat - mondta Greg Dorey budapesti brit nagykövet a második magyar LMBT (leszbikusok, melegek, biszexuálisok és transzneműek) üzleti és emberi jogi konferencián csütörtökön.

 "A sokszínűség melletti elkötelezettség nem csak erkölcsileg helyes, (...) a diverzitás fontosságának felismerése komoly versenyelőnyhöz juttathat vállalatokat és egész társadalmakat, mivel óriási gazdasági lehetőséget rejt magában" - mondta el Greg Dorey budapesti brit nagykövet a konferenciát bevezető előadásában.

A tanácskozást, amelynek a budapesti brit nagykövetség adott otthont, videoüzenetben köszöntötte két európai parlamenti (EP) képviselő. A zöldeket képviselő osztrák Ulrike Lunacek hangsúlyozta, mennyire fontos a vállalatok vezetőinek biztatása, hogy LMBT munkatársaik felvállalják szexuális irányultságukat, mert "a rejtőzködésnek magas az ára". Göncz Kinga szocialista EP-képviselő pedig arról beszélt: azok az üzleti vezetők, akik példát adnak azzal, hogy befogadóbbá teszik cégüket, sokat nyernek maguk is, mivel munkatársaik "ki tudják teljesíteni saját tehetségüket".

James Hickson, a Morgan Stanley tanácsadó cég magyarországi képviseletének ügyvezető igazgatója elmondta, hogy a magyarországi IBM vállalat tapasztalataira támaszkodva nemrég LMBT munkacsoportot alapítottak, s ez kedvezően hatott a csoporthoz csatlakozó munkatársakra.

Jeney Orsolya, az Amnesty International Magyarország igazgatója azt hangsúlyozta, hogy "egyszerűen jogegyenlőségi kérdésről van szó" a melegek esetében is. Szervezetük évek óta tartó diszkriminációs kampányának kiemelt témái között szerepelnek a romák és az LMBT emberek.

Dombos Tamás, az MTA Szociológiai Kutatóintézetének munkatársa a 2010-es magyarországi LMBT-kutatás eredményeit ismertetve elmondta: a nagyjából 2000, az érintettek által kitöltött kérdőívből kiderült, hogy munkahelyi diszkrimináció a válaszadók 13 százalékát érte. A melegek 17 százaléka vállalta nyíltan munkahelyén munkatársai előtt szexuális irányultságát, részben pedig 32 százalékuk. Ugyanakkor arra hívta fel a figyelmet, hogy le kell számolni a magánügy "mítoszával", mivel a magánéletet érintő kérdések sok témában napi szinten kerülnek elő a munkahelyi, munkatársak közötti beszélgetéseken.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.