Tartós válságot jósolnak a szocialisták

Az MSZP szerint Magyarország egy évtizedre vagy akár még tovább is válságban maradhat a munka és az oktatás világában végrehajtott kormányzati változtatások miatt.

Kunhalmi Ágnes, a szocialista párt elnökségi tagja vasárnap Budapesten tartott sajtótájékoztatóján kijelentette, hogy a kabinet 2013-ig 213 milliárd forintot von ki a munkaerő-piaci kiadásokból, amivel több mint 120 ezer, szociálisan hátrányos helyzetű munkanélküli kerül annyira kilátástalan helyzetbe, hogy már esélyük sem lesz ismét elhelyezkedni.

Kiemelte: a szocialista kormány utolsó évében mintegy 110 ezren dolgozhattak közmunkásként, a jelenlegi kabinet azonban amellett, hogy szűkíti ezen munkavállalók körét, a többi alkalmazott jogait is csorbítja. Kunhalmi Ágnes a munkavállalók kiszolgáltatottabbá tételeként értékelte például az elbocsátási feltételek lazítását, a sztrájkjog korlátozását, a munkanélküli-ellátás csökkentését, továbbá a próbaidő három hónapról fél évre emelését.

Az MSZP elnökségi tagja hangsúlyozta, hogy a kormány az oktatás területén is "szegényellenes" politikát folytat azzal, hogy 16 évre csökkenti a tankötelezettség korhatárát, valamint pedagógusokat bocsát el, illetve iskolákat zár be és von össze.

Kunhalmi Ágnes megjegyezte: Orbán Viktor annak ellenére folytat "a boldogulás lehetőségéből százezreket kirekesztő" politikát, hogy a jelenlegi kormányfő 2005-ben egy televíziós nyilatkozatában azt mondta, a Kádár-rendszerben iskolába járó szegényebb, vidéken élő gyermekeknek több esélyük volt a társadalmi felemelkedésre, mint az ezredforduló után öt évvel.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.