A szocialisták szerint rendszerhiba, hogy rablógyilkosok szökhetnek meg

Pintér Sándor belügyminiszter és Handó Tünde meghallgatását kezdeményezi az MSZP az ároktői bűnbanda két tagjának szökése miatt.

Szerdára összehívják az alkotmányügyi és a rendészeti parlamenti ellenőrző albizottságokat, hogy a belügyminiszter és az Országos Bírósági Hivatal (OBH) elnöke ismertesse, hogyan akadályoznák meg a súlyos bűncselekmények elkövetőinek szökését – jelentette be Bárándy Gergely és Harangozó Tamás országgyűlési képviselő, a két grémium vezetője egy hétfői sajtótájékoztatón.

Bárándy Gergely azt mondta: rendszerszintű hibáról van szó, hiszen a rablógyilkossággal vádolt bűnbanda ügyében négy év alatt nem született elsőfokú ítélet, majd a két veszélyes bűnöző házi őrizetből szökött meg.


A politikus közölte: ismét megpróbálják az országgyűlés napirendjére venni azt a nyár elején beterjesztett törvényjavaslatukat, amelyet az ároktői bűnbanda ügyében tapasztalható késlekedés indokolt.
E szerint soron kívül kellene értékelni a bíró tevékenységét, ha négy éven belül nem hoz ítéletet, és emiatt megszűnik a vádlott előzetes letartóztatása, illetve a nyomozó ügyész felettese is köteles lenne ez esetben soron kívül vizsgálatot folytatni a büntetőeljárás törvényességének és hatékonyságának ellenőrzésére.

Az MSZP-s képviselő hozzátette: azt várják, a kormánytöbbség nyári döntésével szemben most vegye tárgysorozatba javaslatukat.

Harangozó Tamás elmondta, az ároktői bűnbanda ügyében az egyik legnagyobb problémát az okozta, hogy a Bűnügyi Szakértői és Kutatóintézet (BSZKI) csak 2013 márciusában, több mint két év elteltével tudott átfogó szakvéleményt készíteni. Ezt a BSZKI anyagi problémáival hozta összefüggésbe, megjegyezve: az intézetvezető közlése szerint 240 millió forintos fejlesztéssel a három-négyszeresére tudnák növelni kapacitásukat.

A szocialista politikus döbbenetesnek nevezte, hogy erre nincs pénz, miközben például Pintér Sándor egykori cége évente 270 millió forintos megbízási díjért nyújt biztonságtechnikai szolgáltatást a Magyar Postának. Felszólította a kormányt, azonnal intézkedjen, hogy a BSZKI megkapja a működéséhez és a fejlesztéshez szükséges összeget, és a jövő évi költségvetésben is kezeljék kiemelten a bűnügyi nyomozások támogatását.


Harangozó Tamás hozzáfűzte: ez azért is fontos lenne, mert a rendőrség eredményessége tavaly 23 éves mélypontra süllyedt, 270 ezer nyomozást zárt le sikertelenül.

A rendőrség szombat délelőtt tette közzé, hogy péntek éjjel megszökött a házi őrizetből az idős emberek sérelmére elkövetett rablógyilkosságokkal vádolt ároktői banda két tagja. Fogolyszökés miatt eljárás indult a 26 éves Rostás Henrik és az 51 éves Rostás Elemér ellen.


Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.