A szocialisták szerint a KDNP diszkriminál

A szocialisták nem értenek egyet azzal a kereszténydemokrata fölfogással, amely megkülönbözteti a házasságban, illetve az élettársi kapcsolatban élő családokat. A parlamentben emiatt nemmel fognak szavazni.

Az MSZP diszkriminatívnak tartja, ezért elutasítja azokat a KDNP-s javaslatokat, amelyek megkülönböztetnék a házasságban, illetve az élettársi kapcsolatban élő családokat - mondta  Bangóné Borbély Ildikó, az MSZP elnökségi tagja szombati budapesti sajtótájékoztatóján a Magyar Távirati Iroda tudósítása szerint.

Mint ismert, a KDNP javaslata szerint  a család a természetes személyek érzelmi és gazdasági közösségét megvalósító olyan kapcsolatrendszer, amelynek alapja egy férfi és egy nő házassága, vagy egyenes ági rokoni kapcsolat, vagy a családba fogadó gyámság.  A kereszténydemokraták szerint az egyenes ági rokoni kapcsolat leszármazással vagy örökbefogadással jön létre, a családok védelméről szóló törvény család fogalmára vonatkozó egyes rendelkezései pedig fogalmilag kizártak a bejegyzett élettársak esetén.


A KDNP szerint az élettársi kapcsolat a "nem házasság" választása, ami az alkotmányos szabadságjogokon és a magánjogi autonómián alapszik. Aki az élettársi kapcsolatot választja, azért teszi, mert nem kívánja magára nézve érvényesíteni a házasság és a család belső jogi rendjét, ezért e kapcsolatokhoz nem fűződhetnek családjogi joghatások – fejtették ki. Hozzátették: az élettársak között magánjogi jogviszony áll fenn, melynek alapja a felek szerződése, és ebben mindenre kiterjedően rendezhetik kapcsolatukat.

Ezzel szemben Bangóné Borbály Ildikó a szocialista párt részéről bejelentette: ha a Fidesz elfogadja a polgári törvénykönyvnek a KDNP által javasolt módosításait, akkor az MSZP kénytelen lesz elutasítani az új jogszabályt. Szerinte a KDNP olyan javaslat elfogadását szorgalmazza, amely az élettársi kapcsolatot polgárjogi társasági szerződéses viszonynak tekintené, és akként is szabályozná. Ezzel összefüggésben arra hívta fel a figyelmet, hogy ma a gyerekek 42 százaléka nem házasságban, hanem "egyéb kapcsolatban", élettársi viszonyból születik, ezért szerinte megengedhetetlen a megkülönböztetés.

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.