A szocialisták már készülnek

A vagyon és a fogyasztás közterhei fedezhetik a foglalkoztatás költségeinek csökkentését - közölte Lendvai Ildikó, a párt frakcióvezetője annak kapcsán, hogy szocialista frakció januárban megkezdi a felkészülést a 2009-es parlamenti ülésszakra.

Az ország előtt álló legfontosabb feladatnak a frakció a lehető legtöbb munkahely védelmét tartja - olvasható Lendvai Ildikó közleményében. Mint hozzáfűzte: ezért a szocialista képviselők választókerületükben, régiójukban és országosan nyomon követik és segítik a kis- és középvállalkozások támogatását szolgáló új források felhasználását, a munkahelyteremtést és -megőrzést segítő új járulékkedvezmények és az uniós beruházások hatását a foglalkoztatásra.

A frakció részt vesz azoknak a javaslatoknak a kimunkálásában és egyeztetésében, amelyek a foglalkoztatás terheit csökkenthetik - tette hozzá. Mint írta, a kritikus időszakban nem lehet apasztani a költségvetés bevételeit, a válság hatásainak enyhítésére alkalmas tartalékait. Az adóbevételek összegének komolyabb csökkentésére tehát nincs mód, de annál inkább szükség van belső átrendezésükre. Egy ilyen átrendezésnek a szocialisták álláspontja szerint elsősorban a munkabérre rakódó adók és járulékok mérséklését kell szolgálnia. Ennek fedezetét a vagyon és a fogyasztás közterhei teremthetik meg, úgy, hogy az átrendezés a kisjövedelműeket ne érintse kedvezőtlenül - fogalmazott.

"Baloldali pártként az MSZP a válságenyhítés legfontosabb társadalmi szempontjának azt tartja, hogy a válság ne idézze elő az amúgy is nehéz helyzetben élők, a tartalékkal nem rendelkezők tartós és reménytelen leszakadását" - áll a frakcióvezető közleményében.

Hozzátette: ezért a lehető legtöbb munkahely megőrzése mellett a szocialista képviselők minden eszközzel segítik az "Út a munkához" program sikeres indulását. Kitért rá, hogy ez a program a rendszerváltás óta a legfontosabb szociálpolitikai reform, mert a közösségi célú munkavégzés kiszélesítésével nyugdíjszerző időt és munkabért nyújt a tartósan munkanélküli segélyezetteknek, míg azoknak, akik nem képesek dolgozni, vagy akiknek ilyen munkaalkalmat sem tudnak kínálni, változatlanul biztosítja a segélyt.

A tartós leszakadás ellen azonban további szociálpolitikai lépésekre is szükség van, ezért a frakció munkacsoportot hozott létre az "Út a munkához" program hatásainak elemzésére és az új lépések kidolgozására - fűzte hozzá.

A szocialisták a szakmunkástanulóknak nyújtott ösztöndíjat is az öröklődő szegénység és iskolázatlanság elleni eszköznek tartják - fogalmazott a frakcióvezető. Hozzátette: ezért 2009-ben kezdeményezik a szakmunkástanulók ösztöndíjáról szóló törvényjavaslat újbóli benyújtását. A javaslatot a parlament 2008 decemberében egy szavazat híján nem fogadta el.

Lendvai Ildikó kitért arra is, hogy 2009-ben folytatódik a megújított polgári törvénykönyv parlamenti vitája. A frakció jogi munkacsoportja feladatának tekinti a sokakat érintő javasolt változások megismertetését és megvitatását - tette hozzá.

Szólt arról is, hogy a szocialista képviselőcsoport számít a felelős parlamenti erők közös gondolkodására és együttműködésére, és nyitott javaslataikra. Különösen fontosnak tartja ezt az adó- és szociálpolitikai változások kimunkálásában - fogalmazott.

"A szocialista képviselők hasznosnak tartanák, ha a válság a pártokat újragondolásra késztetné néhány kétharmados törvény esetében is" - tartalmazza a közlemény. Hozzáteszi: a pártfinanszírozás új szabályainak lényegéről a pártok szakpolitikusai már 2008-ban megállapodtak, amikor a Fidesz vezetése letiltotta a végső megegyezést.

"Az MSZP bízik benne, hogy az országnak sokat ártó politikai hidegháború helyett újra lehet kezdeni a tárgyalásokat nemcsak a pártfinanszírozásról, hanem az önkormányzati rendszer felülvizsgálatáról is" - írta Lendvai Ildikó. A politikus szerint a gazdasági világválság idején különösen vigyázni kell a közpénzekre, és egyre tarthatatlanabbá válik a 3200 "miniállamra" széttagolt önkormányzati rendszer jelenlegi működése, amely mind reménytelenebbül küzd egyszerre a pénzhiánnyal és a pazarlási kényszerrel.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.