A szocialisták csak buták vagy gonoszok is?

Az előző kormányok büntetőjogi felelősségre vonását kezdeményezi az államadósságot vizsgáló parlamenti albizottság – tette közzé a Hír TV. A bizottság szerint az adósság 2002 és 2010 között a szociálliberális kormányok elhibázott gazdaságpolitikája miatt is emelkedett.

A testület azt vizsgálta, hogy az előző kormányok alkalmatlansága vagy szándékosság miatt nőtt a GDP-arányos magyar államadósság a 2002-es 53-ról 2010-re több mint 80 százalékra – tudatja a Hír TV. Az ellenzéki pártok közül az MSZP és az LMP – az előző üléshez hasonlóan – nem vett részt a bizottság munkájában.

A szocialisták távolmaradásukat azzal indokolták, hogy a testület koncepciós eljárást folytat.

A bizottság egyébként korábban meghallgatta a szocialista kormányok politikusait, a többi között Oszkó Péter és Veres János volt pénzügyminisztereket, illetve Medgyessy Pétert, Bajnai Gordont és Gyurcsány Ferencet is.



„Egyrészt alkalmatlan gazdasági vezetői voltak az elmúlt 8 év szocialista kormányainak, a pénzügyminiszterek mind, egytől egyig kisebb-nagyobb, de inkább nagyobb fokú alkalmatlanságukról tettek tanúbizonyságot. Rossz gazdaságpolitikai döntéseket hoztak, és az a fajta korrupció, amely eluralkodott az elmúlt 8 év kormányain, azt látszik bizonyítani, hogy az államadósság megnövekedését okozó döntések mögött rossz szándék és magánérdekek érvényesülése húzódott meg” – jelentette ki Szijjártó Péter miniszterelnöki szóvivő.

Az MSZP alelnöke szerint gazdaságpolitikai döntésekről nem a bíróságoknak, hanem a választóknak kell ítéletet mondaniuk. Kovács László ezt hétfői sajtótájékoztatóján mondta azzal kapcsolatban, hogy a 2002 és 2010 közötti államadósság-növekedés okait kutató parlamenti albizottság azt javasolja: vizsgálják meg, az adósság növekedéséért milyen jogi felelősségre vonási lehetőség áll fenn.


Az MSZP-s politikus az MTI tudósítása szerint kifejtette: nem ismer olyan országot, ahol a költségvetési hiány vagy az államadósság mértéke büntetőjogi kérdéssé vált volna. „Azért, mert egy gazdaságpolitika utólag helytelennek bizonyul (...) nem szoktak bíróság elé állni, ezért a választók elé szoktak állni a kormányok. A választók mondják ki az ítéletet politikai kérdésekben” – fogalmazott.


A szocialista politikus kitért arra is: az első Orbán-kormány lakástámogatási rendszere nem sokkal került kevesebbe, mint a Medgyessy-kabinet kétszer száznapos programja, ám amíg az előbbi döntően „a tehetős embereknek teremtett jobb lehetőségeket”, az utóbbi 4 millió nehezen élő ember – nyugdíjas, nagycsaládos, közalkalmazott és minimálbérért foglalkoztatott – életfeltételeit javította.


De nőtt az államadósság akkor is, amikor „a forint árfolyamát ugyancsak megzuhantatta néhány felelőtlen kijelentés”, és hozzájárult ehhez az is, hogy a Nemzetközi Valutaalapot - kormányzati szóhasználattal - sikerült kipaterolni az országból – fogalmazott Kovács.


A politikus véleménye szerint ezen intézkedéseik hatásait lehet vizsgálni, és az MSZP áll is minden tisztességes vizsgálat elé, ám ezt nem tartja büntetőjogi kérdésnek. Mint mondta, a koncepciós pereket elutasítják.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.