A szerb határon könnyen lehetünk csempészek

Sok az alkalmi cigarettacsempész a szerb határnál, mobilágyakat is bevetnek Vasban a hideg miatt, Nyíregyházán pedig Közép-Kelet-Európai Kutatási Központ jön létre, ahol diplomatákat képeznek. Szerdai vidéki lapszemle.

Délmagyarország: Cigarettacsempészek a határon

Az idei évben eddig 122 esetben 320 karton cigarettát foglaltak le a pénzügyőrök a regionális vámparancsnokság területén, Röszkén, Tompán, illetve Hercegszántón, ahol Szerbiából lehet átlépni a határt. A január 1-től érvényes jogszabály szerint a korábbi egy karton helyett csak 40 szál cigaretta hozható be személyenként úgynevezett harmadik országból az Európai Unió területére. Ezzel a változással sokan nincsenek tisztában: eddig kétmillió forint büntetést kellett összesen fizetniük. Nagylaknál viszont – ahol az uniós tagország Romániából lehet átjutni Magyarországra – továbbra is egy karton cigaretta juttatható be személyenként, éppúgy, mint Szlovéniából, Ausztriából és Szlovákiából.

Vas Népe: hajlék nélkül a téli hidegben

A hidegben a mobilágyakra is szükség van a szombathelyi éjjeli menedékhelyen, ahol ötven embert tudnak elszállásolni. A városban 10-12 olyan hajléktalanról tudnak a szociális munkások, akik nem veszik igénybe a szükségszállást. Ők lépcsőházakban, titkos helyeken húzzák meg magukat. Van, akit az ital, mást egy német juhász melegít, írja a Vas népe szerdán. Reggelre aztán a Szőlősi sétányon lévő nappali központ is benépesül, ahol tisztálkodási lehetőség, meleg tea is jut mindenkinek. Gyula, a 62 éves hajléktalan azonban megmutatja híd alatti szállását, ahol a riport szerint új értelmet kap a hajlék szó, főleg amikor a szivacsból, kartonból tákolt fekhelyen lévő takarók alól kiszalad egy patkány.

Diplomatákat képeznének

Három tanszék együttműködésével Közép-Kelet-Európai Kutatási Központot hoztak létre a közelmúltban a Nyíregyházi Főiskolán. Itt olyan szakembereket képeznek majd, akik beszélik a szomszéd országok nyelvét – szlovák, ruszin, ukrán, orosz –, értenek a gazdasághoz és a diplomáciához. Úgy vélik, ezzel hiányt pótolnak, missziót töltenek be. A tervekről kedden egyeztetett Jánosi Zoltán rektor a megyei közgyűlés elnökével, Seszták Oszkárral, aki azt ígérte, a megyei önkormányzat kapcsolatrendszerével támogatja a kezdeményezést – írja a mai Kelet-Magyarország.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.