A szélsőségesek visszatértek Gyöngyöspatára

A militáns csoportok visszatértek Gyöngyöspatára - jelentette a Roma Sajtóközpont. Vasárnapra virradóra fekete egyenruhások zaklatták a gyöngyöspatai cigánytelep lakóit. A rendőrség eljárást kezdeményezett.

Azóta is folyamatosan érkeznek a Szebb Jövőért Polgárőr Egyesület, a Véderő és a Betyársereg egyenruháját is viselő csoportok a településre. A helyi cigányok félnek, a rendőrség egyelőre nem lépett fel erélyesen.

Szombat délelőtt szemtanúk beszámolója szerint kb. 50-60 fő fekete egyenruhás érkezett gépkocsikkal a Heves megyei településre. A Kecskekő településrészre igyekeznek. A rendőri biztosítással érkező csoportok borospincéknél, magánterületen gyülekeznek. A tegnap este érkezők közül jó páran bozótvágó késeket, ostorokat és egyéb fegyvernek látszó eszközöket viseltek – erről számol be a sajtóközpont. A szemtanúk szerint többen ittasak voltak, és azt mondták, Hajdúhadházról jöttek.

A fekete egyenruhás kompániák a cigánytelep több pontján fenyegetően léptek fel, bekiabáltak az udvarokra. Éjjel fél tizenkettőkor az egyik házba ismeretlenek követ dobtak, betörték az ablakot - senki nem sérült meg. A rémült lakók percekkel később mertek csak kijönni a házból, négy fekete egyenruhába öltözött személyt láttak elmenni a helyszínről. Egy sokkot kapott lakóhoz a mentők nem jöttek ki. A helyi orvos ellátta a pánikrohammal küszködő asszonyt. A rendőrség helyszínelést nem végzett, az incidens eszközét, a követ kesztyű nélkül foglalták le és vitték magukkal – mondták el a helyiek.

A helyszínre érkezett Horváth Aladár szombaton este próbálta a gyöngyösi rendőrség, valamint a megyei kapitányság illetékeseit mozgósítani, akik szerinte egymásnak ellentmondó nyilatkozatokat tettek. A megyei kapitányság azt közölte Horváthtal, hogy a rendőrség ura a helyzetnek, azonosították a településre érkezőket, akik nem viseltek formaruhát, és este nyolc körül elhagyták Gyöngyöspatát.

Később kiderült, hogy a Szebb Jövőért Egyesület tagjai a településen maradtak, közülük többeket el is szállásoltak. A rendőrség illetékese arról tájékoztatta Horváthot, hogy „nem tudnak minden potenciális fekete ruhás személyt igazoltatni”. Horváth reméli, hogy a rendőrség nem garázdaság, hanem közösség tagjai elleni rasszista erőszakos bűncselekmény miatt indít eljárást. A helyiek feljelentést tesznek.

A Roma Sajtóközpont kérdésére a megyei rendőrkapitányság illetékese elmondta: tegnap éjjel bejelentés történt, miszerint betörték az egyik ház ablakát. A rendőrség kivonult a helyszínre, és garázdaság miatt eljárást indított.

A rendőrség tehetetlen volt

Alig két hete ért véget Gyöngyöspatán az a félelemkeltő incidens, melynek során a magukat polgárőrnek nevező, de az Országos Polgárőr Szövetségnél nem bejegyzett, külsőleg a betiltott Magyar Gárda egyenruhájára hajazó uniformist viselő Szebb Jövőért Polgárőr Egyesület és más szimpatizáns paramilitáris csoport a helyi cigányokat zaklatta. A rendőrség tehetetlen volt. A Jobbikhoz szoros szálakkal kötődő egyesület azóta bejelentette, hogy több településen is „járőrözni” kívánnak. Tevékenységüket a belügyminiszter eddig nem tudta megakadályozni, sőt, sajtóhírek szerint tevékenységük beszüntetését célzó erélyes bejelentését a „polgárőrök” kihívásnak vették, és egy hajdúhadházi eset miatt – melynek során a militáns egyesület öt tagját őrizetbe vették - feljelentést is tesznek a miniszter és a rendőrség ellen.  Az egyesület jelen lesz a Jobbik hajdúhadházi demonstrációján, április 17.-én, vasárnap délután.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.