A Századvég szerint nem hoz sokat a közös lista

Egy százalékkal több a baloldali választási koalíció támogatottsága közös listával, mint ha a szereplők külön indulnának. A Jobbik esetében erősödés tapasztalható – derült ki a Századvég legújabb pártpreferencia-felméréséből.

A januárban készült adatfelvétel tanúsága szerint mindössze egy százalékkal magasabb a baloldali választási koalíció támogatottsága, amennyiben a választókat a közös listáról kérdezik, és nem külön-külön mérik a pártok megítélését – legalábbis erre a következtetésre jutott a Századvég Alapítvány.

E hónapban a teljes népesség körében az MSZP 13, az Együtt 2014-PM négy, a DK pedig három százalékon áll, azaz összesen a teljes népesség húsz százaléka szavazna a baloldali pártokra. Ha a megkérdezettek a közös listát is választhatják, ez az érték 21 százalék. A Fideszre viszont a teljes népesség 32 százaléka voksolna, a Jobbik tíz százalékon áll, ami a megelőző hónaphoz képest erősödést jelent. Az LMP támogatottsága három százalék.

A biztos szavazó pártválasztók között a kormánypárt támogatottsága 52 százalék, az MSZP 21 százalékon, az Együtt 2014-PM öt százalékon, a DK pedig négy százalékon áll. A Jobbik ebben a körben is erősödött, jelenleg 14 százalék a támogatói aránya. Az LMP-re a biztos szavazó pártválasztók három százaléka voksolna.

A Századvég telefonos kérdőíves közvélemény-kutatást végzett 2014. január 10. és 12. között, amelynek során ezer, véletlenszerűen kiválasztott felnőtt korú személyt kérdezett meg. Az elemzésben közölt adatok legfeljebb plusz-mínusz 3,2 százalékponttal térhetnek el a mintavételből fakadóan attól az eredménytől, amit az ország összes felnőtt lakosának megkérdezése eredményezett volna.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.