A szakszervezeti vezetőket rúgták ki elsőként

A Honsa kft. pécsi gyárából a múlt héten elbocsátották az üzemi szakszervezet két vezetőjét. Erről a szakszervezet távozásra kényszerülő titkára, Burcsa Sándor tájékoztatta tudósítónkat.

A német tulajdonban lévő, autóalkatrészeket gyártó Honsa pécsi üzemében hatszáz ember dolgozik, a szakszervezetet idén augusztusban alakították meg. A dolgozók azért hozták létre az érdekképviseletet, mert számos munkaügyi kérdésben nem tudták hallatni szavukat. A szervezők szeptember 18-án bejelentették a cég jogi referensének, hogy 40 taggal érdekképviselet működik az üzemben, s átadtak egy megállapodás-tervezetet arról, miképp képzelik az együttműködést a kft. vezetésével.

Négy héttel később írásban kaptak választ, s abban azt indítványozta a cégvezetés, hogy oszoljon fel a szakszervezet. Ennek a felszólítottak nem tettek eleget, s Burcsa úgy érzi erre retorzióként küldték őt és helyettesét el a cégtől. A leépítést viszont azzal indokolták, hogy a gyár átáll a négy műszakos termelésről három műszakosra, így kevesebb alkalmazott is elegendő. Ugyanakkor elbocsátottak még hét embert a kft.-től, s ők is mind szakszervezeti tagok voltak. Ezen a héten pedig behívtak több szakszervezeti tagot, s felszólították őket, hogy lépjenek ki a szervezetből.

A fentiekről megkérdeztük a cég említett jogi referensét, s ő – nevét nem vállalva – azt felelte, hivatalosan nem tudtak arról, hogy szakszervezet működik a kft.-nél, így a leépítés sem lehetett retorzió. Megemlítettük, hogy a szakszervezet régiós ügyvivője, Benke Norbert szerint a Honsa levélben adott válasza azt bizonyítja, a cég tudott a szakszervezetről, és nemkívánatosnak tartotta az érdekképviselet. A referens  erre a felvetésre nem reagált.

Benke Norbert tudósítónknak elmondta: bírósághoz fordulnak, mivel a két érdekképviseleti vezető leépítése – a szakszervezet bevonása nélkül – jogtalan volt. Benke szerint a cég szakszervezet-ellenes magatartást tanúsít, ami ugyancsak jogsértő. A Honsa-nál a dolgozók nettó jövedelme 100-110 ezer forint, s az állástalanságtól erősen sújtott Baranyában ez a bér jónak számít, így Benke szerint félő, hogy a szakszervezet szétesik az üzemben.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.