A szakszervezetek elmennek tárgyalni, de nem kérnek a görögökből

A ferihegyi sztrájkot vezető két szakszervezet szerint nem igazak az álláspontok közeledésről szóló hírek. A vezetés "félszeg tárgyalókészsége" szerintük csak arra elég, hogy elmenjenek ma tárgyalni. A csatasorba állított görögökből azonban nem kérnek a szakszervezete? amíg ők dolgoznak Ferigeyen addig nem hajlandóak érdekmben tárgyalni.

Nem igazak a közeledésről szóló kiszivárogtatások: tegnap a két fél a cég hibájából egyáltalán nem is egyeztetett – állítják a ferihegyi sztrájkot irányító szakszervezetek, amelyek szerint a külföldiek munkába állítása törvénysértő, egyben olyan biztonsági kockázat is, ami miatt lefokozhatják Ferihegyet. Azt állítják: a cégvezetés kerülőúton tett ajánlata a 12 pontos követelésüknek csak töredékére válasz.

A szakszervezetek szerint tegnap ők és a cég vezetői ugyanis egyáltalán nem találkoztak, hiszen a menedzsment nem jelent meg az egyeztetett időpontban. Ennek ellenére a kiszivárogatott engedmények a helyes irányba tett első lépésekként értékelik, így az érdekképviselők részt vesznek a mai tárgyaláson. Azonban előrebocsátják: bármiféle egyeztetés legelső feltétele, hogy az importált görög dolgozók hagyják el a repülőtér területét.

A görög kontingens csatasorba állításával a BA a szakszervezetek szerint a magyar munka- és sztrájkjog példátlan megsértését valósította meg, emiatt feljelentést tettek a munkaügyi felügyeletnél. Az érdekképviselők szerint óriási felelőtlenségről tanúskodik, hogy míg egy évtizedes munkatapasztalattal rendelkező magyar munkavállalónak hónapokig tartó átvilágítási procedúrán kell átesnie, hogy engedélyt kapjon a belépésre a reptéri vörös zónába, addig BA néhány órás gyorstalpaló felkészítés után hadrendbe állította görögöket, akik nem rendelkezhetnek a szükséges magyar szakvizsgákkal, és magyarul sem beszélnek. Ez egy biztonsági auditálás során a reptér visszaminősítését, lefokozását is magával hozhatja – állítják a szakszervezetek.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.