A szakszervezetek azt akarják, legyen adómentes a bankszámla-költségtérítés

A szakszervezetek szeretnék elérni, hogy a kormány a bankszámlákhoz kapcsolódó költségtérítést tegye adómentessé, és ennek érdekében aláírásgyűjtési akciót indítanak.

Országos aláírásgyűjtési akciót hirdet a tranzakciós illetékhez nyújtandó munkáltatói támogatás adómentessé tétele érdekében a vegyipari szakszervezeti szövetség – közölte Székely Tamás, a VDSZ és az Autonóm Szakszervezetek Szövetségének elnöke. Szerinte a bankszámlához kapcsolódó díjak emelkedését egyes munkaadók készek lennének valamennyi költségtérítéssel ellentételezni, azt azonban jelenleg különféle járulékok terhelik.

Az aláírásgyűjtés célja tehát az – hangsúlyozta –, hogy elérjék: a kormány a kifejezetten a bankszámlákhoz kapcsolódó költségtérítést tegye adómentessé, mert a közterhek alaposan megdrágítják az ilyen juttatást, amit a munkaadók nem vállalnának. Székely jelezte, örülnének, ha az akciójukhoz más szakszervezetek is csatlakoznának.

Az elnök elmondta, hogy maguk is igyekeztek tájékozódni, és tapasztalataik szerint havi öt-hatszáz forintos bankköltséggel még a minimálbéren foglalkoztatottaknak is számolniuk kell, de ez az összeg még tovább nőhet. Egyes bankoknál azonban ennek sokszorosa is lehet a díj – figyelmeztet Székely.

Sok múlik ugyanakkor a fogyasztói szokásokon – hangsúlyozta –, mert jobban jár, aki a kártyáját vásárlásra is felhasználja. De erre általában csak a nagyobb városokban van lehetőség, mert a kisebb településeken az üzletekben többnyire csak készpénzt fogadnak el. Vagyis: a vidéken élők rosszabbul járnak, hiszen a pénzkivétel sokkal drágább.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.