A szakszervezet szerint megalázó a pedagógusoknak szánt juttatás

Megalázónak nevezte a pedagógusoknak szánt béren kívüli juttatások összegét Mendrey László, a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének (PDSZ) elnöke.

Mendrey László úgy látja, a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ rosszul kezeli a kérdést, az országosan 5,5 milliárd forint értékben kifizetendő Erzsébet-utalványt ráadásul nem egyenlően osztják szét, amivel szerinte diszkriminálják és szegregálják a kevesebbet kapó tantestületeket.

Szerinte úgy számoltak, hogy azok a pedagógusok, akik tavaly is kaptak ilyen jellegű juttatást - ha nem veszik figyelembe az iskolákban dolgozó egyéb munkaerőt - 7639 forintot, akik viszont eddig nem kaptak, azok csak havonta 1910 forinthoz jutnak fejenként. Hangsúlyozta: ez szegregáció, amit a központ nem tehet meg, ezenkívül a nem főállásúaknak nem is jár ez a juttatás.

Mendrey kiemelte: az a tanár, aki eddig évente kétszázezret kapott cafeteriaként, annak ez az összeg elenyésző, azoknak pedig, akik eddig nem kaptak, "a száját befogni ekkora összeggel megalázó". Kitért arra is, hogy nem tudják, mikor kapják meg az összeget, elvileg most vasárnapig, azaz pedagógusnapra meg kellene megkapniuk, de erről őket egyelőre nem tájékoztatták.

A PDSZ elnöke szerint fontos lenne megalkotni a közalkalmazottak béren kívüli juttatását szabályozó rendeletet, mert most diszkriminálják azokat, akik ugyanazért a munkáért kevesebbet kapnak, és ez a tantestületek között megosztottságot okoz.

Ismeretei szerint eddig egyetlen településen volt évi négyszázezer forintos cafeteria-juttatás a tanároknak, de ez általában csak évi hatvan-nyolcvanezer forintot tett ki, amelyben mintegy negyvenezren részesültek, a többiek nem kaptak semmit.

A mai napig nem vállalt garanciát a kormányzat részéről senki, hogy bevezetik a pedagógus-életpályamodellt – tette hozzá a szakszervezeti vezető. Annak a véleményének is hangot adott, hogy indokolatlanul élesen válik el a köztisztviselők és a közalkalmazottak bérezése, előbbiek részére a béren kívüli juttatásokat kötelezővé teszi a törvény évi kétszázezer forint értékben, a közalkalmazotti státusban lévőknek - így a tanároknak is - viszont csak adható a cafeteria.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.