A szabadságharc örmény mártírjaira emlékezett az MSZP

Az 1848-49-es szabadságharc után kivégzett örmény származású tábornokokra emlékezett az MSZP Kiss Ernő XVIII. kerületi emléktáblájánál szombaton a fővárosban.

Simon Gábor, az MSZP elnökhelyettese ünnepi beszédében kezdeményezte, hogy az örmény áldozatoknak a kerületben lévő emlékparkjában örökítsék meg egy kövön a 2004-ben Budapesten meggyilkolt örmény katonatiszt, Gurgen Markarján emlékét is.

A szocialista politikus hangsúlyozta: nagyon sok történeti példája van annak, hogy az örmények sorsközösséget vállaltak a magyarokkal, és gazdagították a magyar kultúrát. Simon Gábor reményét fejezte ki, hogy egy másik örmény katona halála és gyilkosának kiadatása sem feledteti a két nép történelmének közös pontjait.

A 2004-ben meggyilkolt örmény katonatiszt is Magyarország mártírja, ezért őt is úgy kell kezelni, mint Kiss Ernőt és Lázár Vilmost, akit több mint másfél évszázada övez tisztelet - mondta a politikus.

Az emlékkő költségeit a helyi önkormányzatnak kell fedeznie, vagy adakozásból kell előteremteni, a tiszteletadásra Magyarországra várják az áldozat hozzátartozóit is. 

"Van feladatunk annak érdekében, hogy a magyar és az örmény nép közötti jó kapcsolat helyreálljon, hogy a magyar és örmény kormány közötti viszony normalizálódjon. A bizalom visszaszerzése érdekében folyamatosan gesztusokat kell tenni" - jelentette ki Simon Gábor.

Simon Gábor emlékeztetett arra, hogy hetvennél több örmény származású tiszt és csaknem 200 közkatona vett részt a harcokban a magyarok oldalán, közöttük volt Kiss Ernő és Lázár Vilmos, aki Aradon vértanúhalált halt.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.