A szabad oktatásért tüntetnek szombaton

Több mint ezren jelezték részvételüket a diákmozgalom újabb demonstrációjára, a közszolgák sztrájkbizottsága is velük tart a Szabadság térre.

"Diákok vagyunk, akik továbbá nem bírják karba tett kézzel nézni azt a rombolási folyamatot, amelyet az oktatásban megfigyelhetünk. Tiltakozunk az elhamarkodott, átláthatatlan, sok szempontból káros „reformok” ellen, amik korlátozzák a szabad oktatást" - ezzel a felhívással szervezik szombati tüntetésüket a diákmozgalmak, illetve szakszervezetek. Többek között a Hallgatói Hálózat és a Hálózat a Tanszabadságért csatlakozott a felhíváshoz, tiltakozásul a közoktatás radikális központosítása, a döntések egyoldalúsága, a nemzeti pedagóguskar, az oktatási szegregáció és a tankötelezettség korhatárának csökkentése, valamint a kötelező hittan ellen.

A szervezők Facebookon közzétett felhívásában idéznek egy középiskolás lány leveléből, msizerint "a havi 80 ezres fizetés és a lepukkant iskola nem túl vonzó életpálya. Inkább szerencsét próbálnak a nyelvtanárok külföldön. (...) A jövő évtől 50 óra társadalmi munka elvégzése lesz az előírás az érettségihez. (...) Itt sokak számára az egyetlen munka és ezzel együtt bevételi lehetőség a közmunka volt. (...) Most 3 kereső fog kiesni a családból, én és osztálytársaim meg mehetünk – gyakorlatilag ingyen munkára!"

A tüntetés szombat délután 3-kor kezdődik a budapesti Szabadság téren, onnan a Szent István térre, majd a Szalay utcába vonulnak, az Emberi Erőforrások Minisztériumához. A tervezett felszólalók között vannak a Demokratikus Nevelésért és Tanulásért Közhasznú Egyesület, a Történelemtanárok Egylete, az Oktatói Hálózat, a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete, valamint a Közszolgálati Szakszervezetek Demonstrációs és Sztrájkbizottsága (KÖZDEMOSZ) képviselői.

A támogató szervezetek listája a korábbi diákmegmozdulásoknál színesebb: az oktatási érdekvédelemmel foglalkozó szervezetek (Demokratikus Nevelésért és Tanulásért Közhasznú Egyesület, Európai Szülők Magyarországi Egyesülete, Hálózat a Tanszabadságért, Hallgatói Hálózat, Középiskolai Hálózat, Magyartanárok Egyesülete, Oktatói Hálózat, Történelemtanárok Egylete, Diploma nyelvvizsga nélkül) mellett több szakszervezet (Közszolgálati Szakszervezetek Demonstrációs és Sztrájkbizottsága, Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete, Szakszervezeti Ifjúsági Szövetség), valamint többek között az Antifasiszta Hálózat, a Magyar Szekuláris Egyesület, a Magyar Nők Szövetsége és a Rosta Rokkant Mozgalom is csatlakozott.

A tüntetésre péntek délelőttig több mint ezren jelezték részvételüket, további 700-an "talán" elmennek.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.