A frankemelkedés miatt az önkormányzatok is bajban vannak

A svájci frank árfolyamának elszabadulása miatt már az önkormányzatokat is a fizetésképtelenség fenyegeti, s ezért egy év türelmi időt kérnek hiteleik tőketörlesztésének megkezdésére – jelentette be a Magyar Önkormányzatok Szövetsége elnöke.

Később kezdhessék meg a tőke visszafizetését az önkormányzatok egy körülbelül hatszázmilliárd forintos hitelállomány esetében – ezt kezdeményezi Gémesi György, a Magyar Önkormányzatok Szövetségének elnöke. Gémesi a Kossuth Rádió 180 perc című reggeli műsorában szerdán jelentette be, hogy azonnal levelet írnak Orbán Viktornak.

A helyhatóságok a kölcsönök nagy részéhez – körülbelül a feléhez – kötvénykibocsátás útján jutottak, amelynek tőkerészét a pénzfelvétel után három évvel kellene megkezdeni. Az önkormányzatok a miniszterelnöktől azt várják, segítsen abban, hogy kapjanak még egy év fizetési haladékot.

Gémesi hangsúlyozta: a svájci frank árfolyamának emelkedése őket is súlyosan érinti. Az önkormányzatoknak fejlesztéseket kell leállítaniuk, és egyes feladatokat nem tudnak teljesíteni. Az elnök szerint a bankok háttérbeszélgetésekben már beleegyeztek a tőketörlesztés megkezdésének egyéves elhalasztásába.

Ez nem először vetődik fel, mert más önkormányzati érdekszövetségek vezetői is jelezték, hogy egyezkedni kell a hitelintézetekkel bizonyos tartozások – és nem kizárólag a kötvénykibocsátások miatti fizetési kötelezettségek – átütemezése érdekében. A teljes adósságállomány egyébként már eléri az 1200 milliárd forintot, ami nagyjából annyi, mint a helyhatóságok egy évnyi állami támogatásának teljes összege. 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.