Az ország első seriffje szilveszter után érkezik

Az ország első seriffje január 1-jén áll munkába Polgáron, miután a hajdú-bihari település képviselő-testülete csütörtökön döntött annak személyéről - jelentette be Tóth József polgármester az ülés után.

A polgármester tájékoztatása szerint a város lakói 16 személyt ajánlottak a képviselő-testület figyelmébe, s közülük háromból választották ki Polgár seriffjét, Ferenczi István nyugalmazott rendőrt, aki korábban 20 évig volt rendőr ugyancsak a hajdú-bihari városban. Tóth József a helyi "közbiztonsági háló" kiszélesítésével indokolta a poszt létrehozását. Közlése szerint a polgári seriff napi kapcsolatban áll majd a település lakóival, s a polgárok bizalmasaként intézheti ügyes-bajos gondjaikat: a szomszédvitákkal, az apróbb lopásokkal, a kihágásokkal, a csendháborítással, a környezetszennyezéssel és más szabálysértésekkel összefüggő kérdéseket.

Polgár, 2009. november 26.
Tóth József polgármester (j) sajtótájékoztatón mutatja be az ország első, 2010. január 1-jén munkába álló seriffjét, Ferenczi István nyugalmazott rendőrt (b) a Hajdú-Bihar megyei Polgár polgármesteri hivatalában. A seriff
Polgár, 2009. november 26. Tóth József polgármester (j) sajtótájékoztatón mutatja be az ország első, 2010. január 1-jén munkába álló seriffjét, Ferenczi István nyugalmazott rendőrt (b) a Hajdú-Bihar megyei Polgár polgármesteri hivatalában. A seriff hatásköre a közbiztonság területén az önkormányzatot megillető jogkörökkel egyezik meg; a közbiztonsággal kapcsolatos ügyekben együttműködik a rendőrséggel, a polgárőrséggel, a mező- és vadőri szolgálattal, a településőrökkel, a közterület-felügyelőkkel, a helyi közszolgáltató és őrző-védő cégekkel. A poszt létrehozása új szemléletet tükröz; egyfajta településen belüli szövetség létrehozását a város nyugalma, rendje, békéje érdekében. MTI Fotó: Oláh Tibor

Tóth József megjegyezte, a seriff hatásköre a közbiztonság területén az önkormányzatot megillető jogkörökkel egyezik meg, s nem fog feladatokat átvenni más szervektől, testületektől. Ugyanakkor a közbiztonsággal kapcsolatos ügyekben együttműködik a rendőrséggel, a polgárőrséggel, a mező- és vadőri szolgálattal, a településőrökkel, a közterület-felügyelőkkel, a helyi közszolgáltató és őrző-védő cégekkel. A seriff posztjának létrehozása új szemléletet tükröz, nevezetesen egyfajta településen belüli szövetség létrehozását a város nyugalma, rendje, békéje érdekében.

Ferenczi István, mint az ország első seriffje bemutatkozásakor elmondta, bár 67 éves, kellő erőt érez magában, hogy hozzájáruljon a település rendjének fenntartásához. "Éjjel-nappal az emberek szolgálatában állok" - mondta a nyugalmazott rendőr, akiről egyébként ma is legendák keringenek a városban. Sokan emlegetik, hogy amikor Ferenczi István volt a körzeti megbízott Polgáron, a puszta megjelenése is rendet teremtett az adott utcában.

Ferenczi István egyébként az egyik szervezője volt a város polgárőrségének, amely szervezetben hét évig dolgozott és ma is segíti a munkájukat. Január 1-jétől ezt már hivatalosan teszi Polgár - egyben Magyarország - első seriffjeként.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.