A romatelepek úgy maradnak?

A kormány romatelep-felszámolási programjába a megbízottak beleszámolták a gyerekek után járó szociálpolitikai kedvezmény összegét is. Júliustól ezt már nem lehet igénybe venni, ezért nem tudnak új házat építeni vagy lakást venni a telepekről kikerülő romáknak.

Több törvényi változás is hátrányosan érinti, veszélybe is sodorhatja a kormány által kiírt romatelep-felszámolási program végrehajtását - mondta az egyik programkoordináló szervezet vezetője. - A kormány azzal, hogy a válságkezelő program részeként megvonta a szociálpolitikai támogatás igénybevételét, a program végrehajtását veszélyezteti - közölte Káló Károly, a Borsod megyei abaújszántói telepfelszámolási programot lebonyolító Bhim Rao Egyesület vezetője.

Magyarázatként hozzátette: a pályázat tavaly tavaszi kiírásakor, és a támogatás múlt év decemberi odaítélésekor még számítottak erre a forrásra, és a program költségvetését e szerint állították össze. Mint elmondta, a program a borsodi település két romatelepére, az úgynevezett Deszkás-udvarra és Cekeházára vonatkozik. Az előbbin tíz család számára vásárolnának, illetve építenének házat, az utóbbin hét lakás felújítását, korszerűsítését kellene végrehajtaniuk. A telepfelszámolás komplex programként valósul meg, ehhez a kormányprogramot koordináló szociális tárcától 71,4 millió forintot, a foglalkozatási és oktatási programra az Országos Foglalkoztatási Közalapítványtól (OFA) 63 millió forintot nyertek el.

Csakhogy a jogszabályi változások miatt júliustól már nem lehet igénybe venni a gyermekek után járó szociálpolitikai kedvezményt, így sem lakást építeni, sem vásárolni nem tudnak a többgyermekes roma családoknak, kivéve, ha a különbözetet a szaktárca más forrásból biztosítja - mondta Káló Károly.

Hozzátette: növeli a költségeket az ötszázalékos áfaemelés is, az építőanyagok, festékek júliustól sokkal többe kerülnek, emiatt pedig új költségvetést kell készíteniük.

Az egyesület vezetője elmondta: a telepfelszámolási programhoz kapcsolódva 32 ember képzését is vállalták, burkolókat és kertészeket képeznek, majd garantálják foglalkoztatásukat. Abaújszántón 40 gyermek számára tanodaprogramot is indítottak a helyi általános iskola közreműködésével, ahol tanítási idő után különfoglalkozásokat tartanak a hátrányos helyzetű gyermekeknek.

A Szociális és Munkaügyi Minisztérium tavaly mintegy 880 millió forintos kerettel írt ki telepfelszámolási programot, ebben hét civil szervezet és konzorcium nyert támogatást a kétfordulós pályázaton, a szerződéseket a nyertesekkel idén májusban írták alá.

Ürmös Andor, a Szociális és Munkaügyi Minisztérium roma integrációs főosztályának vezetője április elején közölte az MTI-vel, hogy tekintettel a gazdasági helyzetre zárolta a roma telepfelszámolási program folytatására az idei évre előirányzott egymilliárd forintot a kormány, de már kiírtak egy új, 250 millió forint keretösszegű pályázatot.

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.