A romatelepek felszámolását kéri Bajnaitól az SZDSZ

Az SZDSZ azt javasolja a kormánynak, hogy a következő egy évben tegyen lépéseket a romák társadalmi integrációja érdekében.

Levélben kért lépéseket a roma integráció ügyében Bajnai Gordon miniszterelnöktől az SZDSZ elnöke. Fodor Gábor pártelnök szerint az Európai Uniós és a hazai fejlesztési források egy részét át kellene csoportosítani, hogy azok hatékonyan és nyomon követhetően segítsék a roma népesség foglalkoztatásának növelését.

A liberális párt szükségesnek tartja, hogy az oktatási kormányzat építse be az esélyegyenlőség, az alapvető emberi jogok, illetve a roma népismeret és kultúra kötelező oktatását a középiskolai tananyagba. Ezzel párhuzamosan azt szeretnék, hogy folytassák és erősítsék meg az iskolai szegregáció felszámolásához kapcsolódó programokat és a tehetséges hátrányos helyzetű diákok ösztöndíjprogramját.

A harmadik javaslat értelmében nagyobb hatékonysággal kellene folytatni a romatelepek felszámolását és azt kérik, hogy dolgozzanak ki hosszú távon is fenntartható szociális bérlakás programot.

Az SZDSZ elnökének véleménye szerint Magyarországon nő az intolerancia, a gyűlölködés és a kirekesztés, és ezeknek a jelenségeknek a legfőbb célpontjai a romák.

"Tudjuk, hogy ez egy olyan kérdés, mely csak több évtized alatt oldható meg, de azt is tudjuk, hogy egy percig sem késlekedhetünk tovább, mert mára a társadalmi békét veszélyeztető problémáról van szó" - olvasható a Bajnai Gordonnak címzett levélben.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.