A romák érdekében az Európai Bizottsághoz fordul az Amnesty International

A romákat érő erőszakos bűncselekményekkel szemben Magyarországon hatékony fellépésre van szükség – így látja az Amnesty International.

Az Európai Bizottsághoz fordul az Amnesty International (AI) annak érdekében, hogy lépjen fel a romákat sújtó rasszista diszkriminációval szemben – közölte a szervezet magyarországi igazgatója hétfői budapesti sajtótájékoztatóján. Jeney Orsolya szerint Magyarországon a romákat érő erőszakos bűncselekményekkel szemben hatékony fellépésre van szükség. 

Bejelentette azt is, hogy az AI nemzetközi kampányt indított, amelyben arra kérik Viviane Reding uniós alapjogi biztost, hogy minden rendelkezésére álló eszközzel lépjen fel a romák diszkriminációjával szemben. A kampánnyal párhuzamosan aláírásgyűjtő akciót is szerveznek, amelyben nemcsak a romák, hanem valamennyi uniós polgár alapjogainak védelmére is kérik a biztost.

Az AI igazgatója szerint a több mint hatmillió uniós roma állampolgár nagy részét folyamatos jogsértés éri az oktatás, a lakhatás, a foglalkoztatás, az alapvető szolgáltatások területén, vagy védtelenül hagyják őket a romákat érő erőszakos bűncselekményekkel szemben. Példaként említette a franciaországi és olaszországi erőszakos kilakoltatásokat, hozzátéve: ez nem csak az unió "keleti blokkjában", hanem az egész EU-ban probléma.

Hangsúlyozta: ma Magyarországon a gyűlölet-bűncselekmények rendszerszintű problémát jelentenek. Mint mondta, nemcsak a 2008-2009-es gyilkosságsorozatra kell gondolni, hanem a szélsőséges felvonulásokra is, "amelyekben a rendőrség gyakran védtelenül hagyja a romákat".

Az EU lehetőségei közül Jeney Orsolya kiemelte az esélyegyenlőségi direktívát, amelynek megsértése esetén álláspontja szerint az uniónak kötelessége lenne fellépni. Hangsúlyozta: más civil szervezetekkel már régóta igyekeznek felhívni a figyelmet Magyarországon azokra a hiányosságokra, amelyeknek a pótlásával hatékonyabban lehetne megelőzni a romákkal szembeni gyűlölet-bűncselekményeket.

Úgy véli, szükség volna a rendőrök és ügyészek speciális képzésére, illetve anonim adatgyűjtésre, amelyből trendeket megállapítva a nyomozóhatóság sokkal hatékonyabban tudna fellépni. Újságírói kérdésre válaszolva fontosnak nevezte a nemzeti stratégia megalkotását, de arra figyelmeztetett, hogy mind Magyarországon, mind az Európai Unióban gyakorlati lépések szükségesek a romák jogainak védelme érdekében.

Szintén kérdésre, miszerint ugyanilyen formában fellép-e az AI a határon túli magyarokat származásuk miatt érő támadásokkal szemben is, az igazgató azt mondta: a gyűlölet-bűncselekmények minden esetben elítélendők, tekintet nélkül arra, hogy faji vagy etnikai alapon történnek. A Szerbiában elkövetett esetekkel szembeni fellépést firtató kérdésre azt válaszolta: Szerbia európai uniós csatlakozási tárgyalásain Magyarországnak tagállamként követelnie kell, hogy védjék meg az ottani kisebbségeket.

Jeney Orsolya az Európai Bizottság magyarországi képviseletének épülete előtt tartott sajtótájékoztatóján átadta a szervezet jelentését, amelyben a romákat az Európai Unióban érő diszkriminációkat összesítették.

Szűcs Tamás, a képviselet vezetője fontos kezdeményezésnek nevezte az AI fellépését. Mint mondta, az európai romanap, tehát április 8-a számukra is figyelemre méltó dátum. Hozzátette: az Európai Bizottság figyelemmel kíséri az AI által kifogásolt jelenségeket. Előrevetítette azt is, hogy folyamatban van a roma integrációs stratégia felülvizsgálata, amelynek első eredményeit május közepén teszik majd közzé.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.