A romagyilkosságok miatt állítják pellengérre a titkosszolgálatokat

Az SZDSZ-es Gulyás József vezeti a romagyilkosságok felderítésének titkosszolgálati hátterét vizsgáló parlamenti tényfeltáró munkacsoportot - döntött az Országgyűlés nemzetbiztonsági bizottsága. A bizottság jelentése várhatóan október 31-re készül el.

Gulyás József közlése szerint a vizsgálat előkészítése érdekében összeállították azoknak a dokumentumoknak a körét, amelyeknek az ismerete szükséges a tények, illetve a felelősségi körök tisztázásához. Hozzátette, hogy ezek az iratok még nem állnak a rendelkezésükre, viszont reményei szerint már a hét második felében megkapják őket, és akkor indulhat meg az érdemi tényfeltáró munka.

A nemzetbiztonsági bizottság vizsgálati jelentése, amelyet a munkacsoport által begyűjtött információk alapján készítenek el, az ettől számított egy hónap múlva, vagyis várhatóan október legvégén kerülhet nyilvánosságra. A vizsgálatot kezdeményező Gulyás József mellett a tényfeltáró munkacsoportnak a fideszes Demeter Ervin és a szocialista Tóth Károly is tagja.

Gulyás József arra is kitért, hogy az előzetes dokumentumkör átvizsgálása után kerülhet sor meghallgatásokra és helyszíni tájékozódásra, beleértve az NBH debreceni kirendeltségre való utazásukat is.

A politikus hangsúlyozta, hogy alapvetően "szélcsendben", napi politikai küzdelmek viharától mentesen kívánnak dolgozni, így amíg a vizsgálat nem zárul le, addig a birtokukba jutó információkról nem adnak, de nem is adhatnak külön tájékoztatást.

Azt vizsgálják, hogy a nemzetbiztonsági szolgálatok munkája, a különböző társzervek együttműködése a rendőrséggel, illetve a nyomozást irányító Nemzeti Nyomozó Iroda munkatársaival mennyiben segítette a nyomozás hatékonyságát, eredményességét a romagyilkosságok elkövetőinek felderítése során.

A vizsgálat feladata az elkövetett hibák, mulasztások, valamint a lehetséges tanulságok számbavétele, továbbá a hasonló hibák, mulasztások elkerülése érdekében konkrét javaslatok megfogalmazása. A szabad demokrata képviselő szerint az is cél, hogy egy tisztázó igényű, alapos vizsgálattal segítsék elő a nemzetbiztonsági szolgálatok korábban megtépázott tekintélyének helyreállítását és a bizalom újraépítését.

Ficsor Ádám, akkor még a polgári titkosszolgálatokat felügyelő miniszterként, szeptember 8-án vett részt a nemzetbiztonsági bizottság ülésén. Azt követően elmondta, hogy a romagyilkosságok felderítése során a nemzetbiztonsági szervek hibákat követtek el.

Gulyás József az ülésen javaslatot tett a tényfeltáró munkacsoport felállítására, amit az ellenzéki képviselők támogató szavazataival el is fogadtak. A szabad demokrata politikus akkor úgy fogalmazott, hogy az NBH által végzett munka "nem volt kielégítő, bizonyos értelemben elégtelen volt". Közölte, hogy a minisztertől kapott tájékoztatás abban erősítette meg, hogy indokolt egy ténymegállapító vizsgálat.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.