A roma gyerekek kiirtására buzdítottak, a rendőrség tájékozódik

Feljelentéskiegészítést rendelt el a Nemzeti Nyomozó Iroda (NNI) egy, a Facebookon két hete terjedő (a hétvége óta azonban már el nem érhető) fotó miatt. A képen cigány gyerekek voltak láthatók, képaláírásként pedig a következő szöveg: „Fertőző cigány genetikai hulladékok. Kiirtásuk ajánlott és kötelező!” Közvetlenül a fotó mellett pedig egy másik felhívás: „Ne hagyjuk felnőni őket, ezekből lesznek a gyilkosok!”

A fotó, az ügyet feltáró C-Press Hírügynökség szerint június 14-én este jelent meg először a Facebookon, és viharos gyorsasággal terjedt. Másnap, a Furcsa háború címmel közölt írását illusztrálandó, a szerkesztőség közzétett még néhány más képet azok közül, amelyeket a gyermekek kiirtására buzdító montázzsal azonos oldalakon találtak. 

A gyerekek arcát – azonosíthatóságuk miatt – kitakartuk

Az egyik egy rajz, rajta egy nő a mellette álló férfi fülébe súg: „Nem gondolod, ha már 70 éve fizetjük a holokausztot, látnunk is kellene belőle valamit?” Egy másikon, egy fotón, a Facebookon két különböző profillal is jelentkező hölgy és barátnője náci karlendítéssel pózol (a fotó alapján valószínűsíthetően) a Dohány utcai zsinagóga előtt.

A C-Press cikke szerint a képeket feltöltő nő és elvbarátai célja nyilvánvaló: „Ha a romagyilkosságok sorozatával már nem tudták elérni, hogy a roma és nem roma lakosság között feloldhatatlan ellentét alakuljon ki, most a gyermekek, asszonyok fenyegetésével próbálkoznak... Ha pedig eléggé kiéleződik a helyzet, és már mindenki gyanakodva figyel minden idegen autót, ha már minden tekintet gyanús és minden egyenruhában ellenséget látnak az emberek, akár a postáséban vagy a vasutaséban is – akkor már elég lesz egy szikra is, hogy kitörjön az általuk annyira áhított káosz…”

A fotók sokakat felháborítottak, és részben a C-Press felhívására, de állítólag attól függetlenül is, több fel- és bejelentés érkezett a rendőrségre, valamint – a Belügyminisztériumon keresztül – a témában szintén illetékesnek számító Alkotmányvédelmi Hivatalhoz. Egy hete a tárca még türelmet kért az egyik telefonálótól: „dolgozik a titkosszolgálat, a nyilvánosság ártana a munkájuknak”.

Lapunktól is türelmet kértek. Egy héttel később azonban a C-Press már arról írt, hogy a hírügynökség főszerkesztőjét és a Furcsa háború című írás szerzőjét tanúkihallgatásra idézték be a Nemzeti Nyomozó Irodába. Érdeklődésünkre a rendőrség központi sajtóügyelete elismerte, hogy az NNI feljelentéskiegészítés keretében vizsgálódik az ügyben.

Csík Tamás, a C-Press főszerkesztője pénteki tanúkihallgatása után lapunknak elmondta: a nyomozók arra voltak kíváncsiak, hol találták a fotókat, mennyire járták körbe a témát, ellenőrizték-e a képek hitelességét, azok forrását. Elmondása szerint megkérték őket arra is, hogy küldjék el azokat az internetes címeket, ahol a kérdéses fotókat találták, s azokat is, ahol a képek feltételezett feltöltőinek más, szélsőséges uszító képei, írásai megjelentek.

Ez utóbbi állítást az NNI a sajtószolgálatnak feltett kérdésünkre válaszolva tagadta – azt bizonygatják, hogy ők nem kértek semmiféle adatot, linket, internetcímet a tanúktól. Csík azonban kitart amellett, hogy kérték. Erre a sajtószolgálat illetékese csak annyit közölt: „Akkor írja meg a Népszabadság, hogy az NNI ezt mondta, a tanúk meg azt, és kész. Nem ez a lényeg.”

Valóban nem.

Bár azért az elgondolkodtató, amit szintén Csík Tamás mesélt, hogy a nyomozók arra hivatkozva kérték a Facebookon megjelentetett képek és szövegek linkjeit, hogy „ők nem lehetnek fenn a Facebookon, így nem látják, hogy ott mik történnek”. 

A rendőrségnek van ugyan számítógépes bűnözéssel foglalkozó egysége, ők azonban csak nyomozás keretében járhatnak el az efféle ügyekben, legalábbis a rendőrség egy névtelenséget kérő illetékese szerint, nyomozásról viszont ebben az esetben még szó sincs. Feljelentéskiegészítés van csupán, ami azt jelenti, hogy a rendőrség adatokat gyűjt, hogy eldönthesse, adottak-e a nyomozás elrendelésének törvényi feltételei. Vagyis: még csak adatokat gyűjtenek az esetleges nyomozáshoz. 

Megjegyzendő: ezért sem érthető, miért tagadják, hogy a kifogásolt fotók és más feltételezhetően törvénysértő tartalmak internetes elérhetőségeit kérték volna a tanúktól. Hiszen az idézésben az áll, hogy a tanúk „A Furcsa háború című cikkel kapcsolatos iratokat, feljegyzéseket hozzák magukkal”. És semmi kifogásolni való nincs abban, ha a rendőr a kihallgatás közben megkéri a tanúként kihallgatott szerzőt, hogy utólag még küldje már el számára azt a linket, ahol a bűncselekmény gyanúját keltő információkat megtalálta, vagy más adatot. 

Törvényes oka és indoka tehát nincs a tagadásnak, a kérés jogszerű és adott esetben indokolt is lehet. Más kérdés, hogy a rendőrség egyes illetékesei finoman szólva sem örültek annak, hogy a C-Press nyilvánosságra hozta a tanúkihallgatásuk tényét és időpontját, s főleg nem annak, hogy párhuzamba állították a képek közlését a 2008-2009-es romagyilkosságokkal. Ezzel ugyanis – mint egy rendőrségi tisztviselő fogalmazott – „feleslegesen hergelték” a romákat, másfelől ország-világgal, s legfőbbképpen a lehetséges gyanúsítottakkal tudatták, hogy bármilyen szándékkal is tették fel a képeket, a hatóság figyeli őket.

Csík Tamás komolytalanak tartja ezt az érvelést. „Június 26-án adták postára az idézésünket, párhuzamosan lementhették volna az ominózus oldalakat, amelyeken a roma gyerekek kiirtására buzdító nő és barátja tiltott jelkép előtt pózolnak, vagy náci karlendítéssel állnak a zsinagógánál. Szomorú lennék, ha ez idő alatt nem töltötték volna le a képeket és a kommenteket, és ha a képeken látható jelképek és mozdulatok önmagukban is nem lennének elegendőek a büntetőeljárás megindításához” – tette hozzá Csík, megjegyezve, hogy a nyomozók a kihallgatás közben őt és munkatársát többször is biztosították: az ügy nem lesz eltusolva.

A C-Press által megjelölt oldalak azonban a hét végére már eltűntek. A kérdés, hogy lesz-e nyomozás? És ha lesz, mire elrendelik, marad-e még mit kinyomozni?

A kuruc.infótól kérnek segítséget

Segítséget kért a BRFK Bűnügyi Főosztálya a szélsőjobboldali kuruc.info portáltól egy nyomozáshoz. A rendőrség egy 2011 augusztusában, a X. kerületben történt bűncselekmény miatt fordult a kuruc.info-hoz. Az ügyben több elkövető egy villamosmegállóban bántalmazott egy férfit. A rendőrség szerint a nyomozás során információ merült fel arra vonatkozóan, hogy az eseményt egy ismeretlen személy telefonjával felvette, majd a videót 2011. augusztus 20-23. között a kuruc.info videogalériájába is feltöltötte. „Az eljárás sikeres lefolytatása érdekében kérem szíves tájékoztatásukat arra vonatkozóan, hogy ennyi idő elteltével visszakereshetőek-e még a web-oldalra feltöltött videók? Segítségüket előre is köszönöm!” – írta a BRFK Bűnügyi Főosztálya a szélsőjobboldali portálnak. (atv.hu)

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.