A rezidensek után bekeményítenek az ápolók is

Elég, ha betartják a szabályokat, és összeomlik az egészségügy – állítja a Magyar Egészségügyi Szakdolgozói Kamara Csongrád megyei szervezetének elnöke. Az ápolók most azt követelik, hogy kapják meg az orvosi fizetések legalább hetven százalékát.

Az egyetemi diplomával rendelkező egészségügyi szakdolgozók kapják meg az orvosi fizetés nyolcvan, a középfokú végzettséggel rendelkezők annak hetven százalékát – nyilatkozta a delmagyar.hu hírportálnak a Magyar Egészségügyi Szakdolgozói Kamara Csongrád megyei szervezetének elnöke.

A rezidensszövetség akciójának köszönhetően – miután több ezren helyezték letétbe felmondólevelüket – az orvosoknak sikerült jelentős béremelést kiharcolniuk maguknak: az ígéretek szerint augusztusban az ügyeletek nélkül bruttó 350 ezer forintos összegig kereső orvosok egységesen 65 ezer forint emelést kapnak.

Így a kezdő orvosok fizetése bruttó 206 ezer forintra nő, ezzel szemben a szakdolgozók esetében a legnagyobb béremelés is alig több bruttó 25 ezernél, ami 43–45 évnyi munkaviszony után járna.

Az orvosi bérek tehát nagyon messze kerülnek a szakdolgozókétól, akik közül sokan mindössze ötszáz forintos emelésre számíthatnak. Ez annak tükrében, hogy hét éve nem volt fizetésemelés, és így a bér vásárlóértékének ötven százaléka elveszett, meglehetősen igazságtalan – hangsúlyozta Irinyi Tamás.

Emiatt a Magyar Ápolási Egyesület meghirdette a „türelem évét", vagyis ennyi haladékot adott a kormánynak az ápolói bérek felzárkóztatására. Azt kérik, hogy a kormányzat a 2013. évi költségvetésbe tervezze be az orvosi fizetések legalább hetven százalékához való közelítéshez szükséges összeget.

Egy OKJ-s végzettségű szakdolgozó besorolási bére jelenleg bruttó 108 ezer forint. Ha  alapellátásban vagy szakellátásban dolgozik, nem kap pótlékot sem, vagyis ennyi az összjövedelme, ami Irinyi szerint megalázóan alacsony.

Az átlagkereset ma Magyarországon nettó 140 ezer forint, az ápolók körében ez mindössze hetvenezer. Többségüknek tehát a létminimumhoz közeli jövedelemből kellene megélniük, s ezért túlórákkal együtt havi 190 órát dolgoznak, miközben másod-harmadállásokat kell vállalniuk.

„Elég, ha csak betartjuk a szabályokat, úgy is összeomlik az egészségügy – figyelmeztet Irinyi. – Ha a megszabott ideig tart majd egy vérvétel, a betegek felét haza kell küldeni a rendelésről. Ha nem túlórázunk, miután átléptük a keretet, nem lesz, aki dogozzon. Ha ragaszkodunk az ápoláshoz szükséges, előírás szerinti tárgyi eszközökhöz, szintén megáll az élet. Felelőtlenség a végtelenségig arra apellálni, hogy mi úgyis mindig ellátjuk majd a betegeket.”

Régen öt-hétezer ápolót képeztek évente, jelenleg kétszázat, főiskolai végzettségű szakember pedig alig száz kerül ki az iskolapadból – hoz fel egy újabb szempontot a megyei kamarai elnök. Többen mennek külföldre vagy nyugdíjba, mint ahányan a helyükre jönnek, így hét-nyolc év alatt húszezerrel lettek kevesebben. De a frissen végzettek sem tudnak elhelyezkedni, létszámstop miatt ugyanis szinte egyetlen intézmény sem hirdet felvételt.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.