'A rendszert támadjuk' - Magyarország is az Anonymous célkeresztjében

Egy hét alatt két magyar kormányzati honlapot ért túlterheléses támadás. Ezzel Magyarország is felkerült az Anonymous hacktivista hálózat térképére, avagy a 'magas röppályájú ionágyúk' célkeresztjébe. Háttéranyag és interjú a magyar Anonymous csoport terveiről.

Egyetlen hét leforgása alatt két magyar kormányzati weboldal ellen indítottak túlterheléses támadást internetes hacktivisták. Múlt pénteken a Hamisítás Elleni Nemzeti Testület honlapját bénították meg, tiltakozva a Hamisítás elleni kereskedelmi egyezményhez (Anti-Conterfeit Trade Agreement – ACTA) való csatlakozásunk ellen. A második támadást kedd este hajtották végre, a célpont ezúttal Hoffmann Rózsa oktatási államtitkár honlapja volt, a Hallgatói Hálózat szerda délutáni tüntetésével való szolidaritás jegyében. Mindkét támadásról közösségi oldalán adott hírt az Anonymous Hungary csoport (az #op antiACTA-ról ITT, az #opRózsáról pedig ITT olvashatnak). A magyar Anonymous közösséggel készült exkluzív interjúnkat a cikk végén olvashatják. Az antiACTA-hadművelethez hasonlóan a "Rózsa-projekttel" is néhány órára tudták csak megbénítani a célpontot, bár Hoffmann honlapja már a támadás előtt is "karbantartás alatt" volt. Nem tudni, hány gép vehetett részt a támadásokban, de azokat vélhetően külföldi segédlettel hajtották végre magyar hacktivisták, a felhasználók által önként telepített alkalmazásokkal.

Ionágyúk bevetésen

A hacktivisták csodafegyverét "ionágyúnak" becézik. Létezik magas, illetve alacsony röppályájú, gépre telepíthető és böngészőből indítható változata is. A magyar Anonymous csoport előzetes jelzése alapján a magas röppályájú változatot (High orbit ion cannon – HOIC) vethették be Hoffmann honlapja ellen. Ezeket az alkalmazásokat az teszi igazán veszélyessé és egyben népszerűvé a hacktivisták köreiben, hogy különösebb szaktudás nélkül, néhány gombnyomással telepíthetők, ráadásul a magas röppályájú változat már jóval nagyobb fordulatszámon "tüzel", az adott honlap összes aloldalát képes "megsorozni". Az ionágyúk a küldő gépek sokaságáról egy időben indítanak a célpontnak rövid adatcsomagot. Az így "megpingelt" célpontnak a kérésekre – esetünkben kamu látogatók özönére – kell válaszolnia, ha bírja a rohamot és nem omlik össze. (Márpedig a Gizmodo cikke szerint a magas röppályájú ionágyú olyan erős, hogy egyetlen felhasználó másodpercenként akár 2 megabájtnyi adatot is küldhet vele.) Kellő számú felhasználóval, ágyúval nagyobb szervereket is sikerült már megfektetnie a Anonymousnak: többek között a CIA, az FBI, a Bank of America, a Mastercard oldalát bénították le korábban. A szaknyelven "elosztott szolgáltatásmegtagadással járó támadásnak" (Distributed Denial of Service, DDoS) nevezett túlterhelést a nemzetközi Anonymous "mozgalom" tette igazán népszerűvé – volt olyan akciójuk, amelyben több mint 5000 ionágyú vett részt. Más hackercsoportok is használják ezt az eszközt, de sokszor a felhasználók tudta nélkül, "zombivá" tett, megfertőzött gépek hálózatainak kialakításával.

Tavaszi szél pinget áraszt?

A DDoS-támadások elszaporodása az elmúlt egy évben nagyjából négy, nagy közfigyelmet kapott és a netes közösségekben közfelháborodást kiváltott ügy köré csoportosítható: a hatósági fellépések a tüntetések ellen az arab forradalmak idején; az ennek folyományaként kialakult térfoglaló (Occupy) tüntetések oszlatása; a Wikileaks kiszivárogtató portál ellehetetlenítése és Julian Assange letartóztatása; valamint az internet-ellenőrzési törekvések felerősödése (az amerikai SOPA/PIPA törvényjavaslatok, majd az ACTA nemzetközi megállapodás, illetve a fájlcserélők – köztük a Megaupload – lefoglalása). Ezeknek az ügyeknek a felkarolásával – valamint több más szabadságpárti akcióval – minden idők legnagyobb támadássorozatát hajtották végre netes 'gerillák' az elmúlt egy év alatt, többnyire a hatalom képviselőinek weboldalai ellen. Az Anonymoushoz köthető támadások száma legalább több százra tehető, többtucatnyi országban akcióztak már Zimbabwétól Malajziáig. A pontos számokat azért sem lehet tudni, mert egyrészt az Anonymous sem adja a "nevét" minden egyes, a tagok által végrehajtott akcióhoz, sok esetben pedig együttműködnek más hackercsoportok támadásaiban. És természetesen már koppintják is a márkát, némi képzavarral élve, az Anonymous nevében hajtanak végre DDoS-támadásokat ismeretlenek. Az elmúlt évben végrehajtott akcióknak csak egy része köthető az említett négy ügyhöz, a hacktivisták étlapján (napirendjén) éppúgy szerepel az iráni atomprogram, mint a görög IMF-hitel, a neonáci mozgalmak, vagy éppen az izraeli kormány. A legtöbb támadás kormányzati, hatósági szerverek ellen indult. Közép-Európába a SOPA/ACTA tüntetésekkel érkeztek a hackerakciók is, lengyel, cseh, román, szlovák kormányzati oldalak sokaságát bénították már meg, és az egyik hackerfórumon több magyar állami, kormányzati weboldal is szóba került lehetséges célpontként, és már "Tavaszi szél" hadműveletet is emlegetnek.

Rádupláztak

Ez a böngésző nem támogatja a flash videókat

Az internetes forgalmat és a hackertámadásokat mérő Akamai adatai szerint kedden és szerdán is 30-40 százalékkal magasabb volt a támadások száma a szokásosnál, az elmúlt órákban a számláló már az 50 százalékos pluszterhelést közelítette, Magyarországról 13 támadást jelzett az elmúlt 24 órából. A "gócpontok" – vörös foltok – megerősíteni látszanak a feltételezést, hogy a térség több országában koordinálhatják hadműveleteiket az Anonymous "sejtjei", koncentrálva ágyúik erejét.

Mindezt megerősíti az Anonymous Hungary közösség lapunknak adott exkluzív interjúja is, ahogy azt is, hogy nem állnak le.

Anonymous Hungary: A rendszert támadjuk

A Népszabadságnak e-mailben adott interjút az Anonymous Hungary közösség:

– Milyen célkitűzései vannak a magyar Anonymous csoportnak?

– A magyar Anonymous csoport, összhangban a nemzetközi csoportokkal, a saját működésében is a részvételi demokráciát támogatja, mint eszmét. Mi nem 1 adott párt ellen vagy 1 adott személy ellen lépünk fel. Mi a rendszert támadjuk célpontjainkon keresztül. Azokat támadjuk, akik visszaélnek hatalmukkal és nem egyeztetnek döntéseikről a döntéseikben érdekelt és érintett tömegekkel. Célunk egy teljesen más, emberközpontú paradigma hirdetése és megvalósításának elősegítése: olyan pártok nélküli közösségi döntéshozatali fórumok kialakítása, ahol folyamatosan jelen van a polgárok érdeke, akarata és érdeklő tekintete független képviselőik és független média által. Hasonlatosan ahhoz, ahogyan Izlandon történt az alkotmányozás – a közvetlen demokrácia, a digitális hálózatok vagy a szociális média összekapcsolásával. Mi a 99% és nem az 1% uralmát támogatjuk, így nagyban kapcsolódunk az Occupy-mozgalom eszmeiségéhez. Az Anonymoust a világban nem létrehozták mint egy szervezetet, hanem e züllött kor hangulata és az emberek jobb világ utáni vágya termelte ki az egymással arc és név nélkül érintkezők és önmagukat megszervezők csoportját. Nálunk nem számit ki kicsoda, csak azt, hogy mennyit tesz a közösségért, a közös célokért. Nálunk nincsenek sztárok és celebek, és nem is akar azzá válni senki, sőt a közösség kiszorítja magából a túlzott egóval vagy exhibicionizmussal bíró tagokat. Mi József Attila szavait valljuk: – Az én vezérem bensőmből vezérel!Emberek, nem vadak – elmék vagyunk! Szivünk, mig vágyat érlel, nem kartoték-adat...

Vannak tervek

– A Hamisitasellen.hu túlterhelése volt tudomásunk szerint az első, a magyar Anonymous csoporthoz köthető DDoS-támadás. Vannak-e további hasonló tervek? (A kérdést a Hoffmanrozsa.hu túlterhelése előtt tettük fel – a Szerk.)

Ez a böngésző nem támogatja a flash videókat

– Természetesen vannak! De ezekről pontosan ha akarnánk sem tudnánk nyilatkozni. Az Anonymous ugyanis nem egy főnök-beosztott struktúrájú szervezet. Nálunk nincs tagság és vezetőség. Nincsenek öt éves tervek. Bárki, bármikor felteheti a Guy Fawkes maszkot és teljes jogú Anon tagként részt vehet megbeszéléseinken. Sokan évek óta segítik a csoportot, sokan csak 1-1 akció erejéig vállalnak szerepet. Az Anonymous egy képlékeny csoport. Folyamatos új arcokkal, és új ötletekkel, új elkeseredett és politikusokból és a cégek uralta világból kiábrándult emberekkel. Közösen beszéljük meg mit kellene tenni, kiknek segítsünk, kit támadjunk.

Alea ACTA est

– Az elmúlt hónapokban elsősorban az ACTA miatt több környező országban indított kormányzati szervek, hatóságok, pártok weboldalai ellen támadást az Anonymous – "előfordulhatnak"-e itthon is hasonlók?

– Természetesen igen! Az Anonymous felháborítónak tartja, hogy miközben Európa szinte minden országa kihátrál az ACTA diktátumai mögül, idehaza a HENT azzal dicsekszik, hogy okafogyott a demonstrációnk, mert hazai törvényeink sokkal szigorúbbak mint amit az ACTA előír. TUDJUK! Tudjuk, hogy minden környező országban nálunk jobban élnek már az emberek. Tudjuk, hogy nálunk nem 7, de 77 bőrt is le mernek húzni az emberekről. Tudjuk, hogy a cél az, hogy minden polgár bűnössé váljon a jogaik értelmében. És tudjuk, hogy ez nem x vagy y párt bűne, hanem egy arcátlan és kapzsi politikai-gazdasági elité. És azt is tudjuk, hogy az ő szemükben mindenki terrorista, aki nem alázkodik meg és nem jár lesütött szemmel vélt hatalmuk előtt.

'Mindenki célponttá válhat'

– Az egyik fórumon olvasható listán szereplő (állami, kormányzati) weboldalak a magyar Anonymous potenciális célpontjainak tekinthetők?

– Természetesen igen! De előtte fontos leszögezni, hogy az Anonymous nem csupán egy hacker-csoport, sok tagunk foglalkozik ilyesmivel, viszont tenni szeretne egy jobb világért, és köztünk a forradalmárok társra lelhetnek.Részletesebben szólva minden és mindenki célpontá válhat. Nem rajtunk, ...rajtuk múlik! Cselekedeteikkel determinálják sorsuk. Az emberek azt várják ebben az országban is és a világ bármely pontján, hogy politikusaik viseltessenek empátiával sorsuk iránt. A helyi közösségek alulról szerveződő akarata és kívánsága hassa át a politikai döntéseket. Végre valósuljon meg egy közteherviselés, hogy a bajban ne csak a legsebezhetőbb rétegek terhei növekedjenek, miközben egy szűk elit arcátlan módon kisajátítja az erőforrások feletti ellenőrzést. Minden ember egyedi és megismételhetetlen, ezért része kell legyen a társadalom egészének. Akik a leszakadó és lemaradó rétegeket kihasználják, és kitaszítják a társadalomból önös érdekeik miatt, azok tetteit nem feledjük és cselekedeteik nem bocsátjuk meg! De mindazok számíthatnak ránk akiket kihasználtak, érdekeik és vágyaik eltiporták.

Közép-európai együttműködés

– Támogatják-e a Black March (a világ legnagyobb médiaipari cégeinek bojkottálása – a Szerk) és az Anonymous más hasonló bojkottkezdeményezéseit?

– Támogatjuk, mivel a globalizáció olyan mértékben tette függővé egymástól a népeket és nemzeteket, hogy a közös ellenség ellen vagy közös célért, csak közösen vehetjük fel eredménnyel a harcot.Tagjaink nagy része élt már vagy jelenleg is külföldön él, így régi ismerősökön keresztül jó kapcsolatokat ápolunk az angol, német, cseh, lengyel, finn vagy amerikai anon-csoportokkal. De folyamatos kapcsolatban vagyunk a világot behálózó többi csoporttal is. Magyar Anonymous is támogatta a Monsanto elleni vagy az Arab tavasz Op.-okat. És mi is számíthatunk a segítségükre. A Magyar Anonymous most hoz épp tető alá egy olyan kölcsönös segítségnyújtási egyezményt amely a Visegrádi országok mintájára a kelet-európai Anonymous csoportokból áll majd. A már baráti és segítő cseh, lengyel és horvát, a még bizalmatlan román, bolgár és szerb, valamint a szlovén és szlovák Anonymous csoportok itt közös Európai célokat tudnának meghatározni, véleményt cserélni és adott műveleteikhez támogatást kérni egymástól.

Matolcsyra is dühösek

– A finn Anonymous csoport tavaly üzent Magyarországnak, de a fenyegetést tudtunkkal nem váltották be. Tudnak erről bővebben, van-e információjuk más külföldi "sejtek" magyarországi akcióterveiről?

– Igen! Ahogy mi magyarok elborzadva figyeljük a hírekben a közel-keleti és arab eseményeket, és az ott élők sorsát, úgy Európa fejlettebb országaiban élő Anonymous tagok is dühösen reagálnak arra, ha idehaza az 1% olyan kijelentést tesz, hogy meg lehet élni 47 ezer forintból, az emberek pedig szemlesütve, jobb ötlet nem lévén, kipróbálják (ezzel Matolcsy György kijelentésére utalnak, ez ellen tiltakozásul tüntetők összedobták az összeget a miniszternek, éljen meg belőle, ha tud – Ny. M.). Görögországban a 175 ezer forintos minimálbér bevezetésének hírére városrészek borultak lángba. Mert mi értelme a sétálóutcáknak és kávéházi teraszoknak, ha csak 1% használhatja, a 99% meg éhezik és fedél nélkül marad? Ugyanígy felháborítja őket, ha a kormány megpróbál elhalgattatni minden őt bíráló csoportot vagy médiát. Tudunk a hazánkat érintő eseményekről és tervekről, mert magyar Anonymous tagok is vannak benn mindig. De hazánk politikai egyoldalúsága néha furcsa meghátrálásra késztet bennünket. Nem láttuk volna hasznát egy olyan szimbolikus csapásnak, mely az akkor még többségi támogatottságot élvező kormánypártot célozta volna meg. Értelme sem lett volna, hisz mi nem puccsisták vagyunk. Mi nem akarunk hatalomra kerülni, mi hazalomellenesek vagyunk. Mi a polgárok véleményét és érdekét akarjuk érvényre juttatni, de sokszor várnunk kell, míg az emberekben megérnek az események, elfogy a hitük a hazugságok miatt és felébred a vágyuk a változás iránt. A kormánypárt és politikusok fanatikus híveit igyekszünk apasztani videókkal és szórólapokkal, de siettetni nem tudjuk őket, és nem segíti ügyünk, ha ellenünk fordíthatóvá teszi a pártok szimpatizánsait. Mint az a HENT oldalán a támadást követő nap megjelent cikk is sugallta, ahol bujtatottan teroristának tituláltak bennünket, akik robbantásokat terveznek.

A gyökerek

A magyar Anonymous csoport tehát már szintén komoly tényezőnek tekinti magát, rendszer-ellenzékiségük, vagy inkább anarchizmusuk megértéséhez azonban az egész hacktivista szubkultúra kezdetéig kell visszanyúlnunk.

2003 őszén indult a 4chan.org fotóalapú csevegőoldal, amely számos más internetes jelenséghez, vírushoz hasonlóan az Anonymous mém inkubátora is volt. A szókimondásáról, tabudöntögető (többnyire fekete-) humoráról elhíresült fórumon még regisztráció nélkül, Anonymousként lehetett hozzászólni, ezért is válhatott népszerűvé hackerek köreiben is. Az anonim felhasználók eleinte többé-kevésbé ártalmatlan netes tréfákhoz, átverésekhez, hecckampányokhoz verbuváltak itt "trollhadseregeket", elárasztva más fórumokat, sokkolva vagy csak kigúnyolva a nekik nem tetszőket. Egy idő után az Anonymous önálló karakterré vált, "életre kelt" egy másik internetes mémmel, a Guy Fawkes-jelenséggel kereszteződve.

Epic FAIL

Már 2003-tól használták a 4chanon az "epic fail" kifejezést, szabad fordításban óriási pofára esést, baklövést, buktát jelent, de az 'elqrtad' kifejezés is egy variánsának tekinthető. Így talált egymásra az örök balek Epic fail guy karakter és a szintén balek terrorista Guy Fawkes figurája a 4chanen posztolt fotomontázsokban. Magát a maszkot, mint az anonimitás és az összetartozás szimbólumát a V, mint vérbosszú című 2006-os sci-finek köszönheti a hacktivista szubkultúra, az 1605-ös londoni puskapor-összeesküvés népi hőssé vált kiötlőjére utalva, aki a filmben már egy diktatúrát leverő forradalom kirobbantójaként jelenik meg. A két mém kereszteződésében szerepet játszhatott az is, hogy Fawkes-ot és terrorista társait egy anonim levél buktatta el, amit a balekjai nem vettek komolyan. Angliában egyébként hagyományosan minden év november 5-én tűzijátékkal és bábuégetéssel emlékeznek Anglia legnevezetesebb balekjára. "Emlékezz november 5-ére" – ez az üzenet a filmben és az Anonymous fenyegetéseiben is elhangzik. 

Habbok-os fiatalok

A 4chan anonim tagjainak egyik első "epikus" hadjárata a virtuális Habbo Hotel megszállása volt: rengeteg felhasználó ugyanazzal a fekete bőrű játékossal blokkolta az úszómedence bejáratát, mondván AIDS miatt zárva. Eleinte a támadásokat csak viccből (netes szlengben: "for the lulz") hajtották végre, 2008-tól kezdtek komolyabb ügyek mellett kiállni, többnyire az internet szabadságáért.

A bepöccenés éve

Az epic fail kifejezés, a Guy Fawkes-maszk és az Anonymous név valószínűleg akkor forrt egybe végérvényesen, amikor 2008-ban szcientológusok letiltatták Tom Cruise kínos videóját, és válaszul maszkos tüntetők jelentek meg a szcientológia székházainál, azt üzenve a maszkkal is, hogy "ezt elbuktátok – avagy aktualizált magyar változatában: elqrtátok. Az Anonymous első politikai indíttatású akciója a 2009-es iráni tüntetésekhez köthető, azóta is jellemzően az internetcenzúrázás és általában mindenfajta diktatórikusnak tekintett – leginkább persze hatalmi – fellépés ellen fellépnek.

Alig néhány év alatt a heccmozgalom egy többtucatnyi országra kiterjedő, névtelen felhasználók tízezreiből álló "ad hoc mozgalommá" nőtte ki magát.

Láthatatlan légió

A neten fellelhető elemzésekben előszeretettel "szuperagyként", aktivisták láthatatlan légiójaként leírt Anonymousnak tulajdonképpen mindenki tagja, aki a maszkra cseréli a profilképét, üzenetekkel árasztja el képviselők postaládáját, sátort ver egy köztéren. Az ad hoc mozgalom valós mérete ezért ismeretlen, állandóan változó. Az amerikai Occupy-tüntetések hatására a Guy Fawkes-maszkot már milliószám árulják webshopokban, a vírus tehát feltartóztathatatlannak látszik, egyre több a netes támadás is, annak ellenére, hogy komoly kockázattal jár egy DDoS-támadásban való részvétel. 'Ionágyúzásért' ugyanis több év börtön járhat, ha pedig állami célpontokra fordítják, az még súlyosabb büntetést vonhat maga után. És az elmúlt hónapokban az is kiderült, hogy nem is olyan könnyű feladat az anonimitás: világszerte vagy félszáz feltételezett anon-hackert tartóztattak le, egyikük figyelmeztette is társait, nehogy azt higgyék, hogy sebezhetetlenek). A hacktivisták elsődleges célpontjai, a hatóságok is elszánt 'követői' tehát az Anonymousnak, a vadászidény mindkét oldalon elkezdődött. A különbség annyi, hogy a rendőrök nem vigyorognak hozzá, mint a maszkosok, de nem is ionágyúkkal vadásznak.

Az Anonymous-csoport szimpatizánsai minden városban felbukkannak
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.