M1: a kapitány is elakadt, a mentés mégis siker?

Az M1-es sztráda legkritikusabb szakaszán, Komárom-Esztergom megyében szolgálatot teljesítő győri bevetési osztály parancsnoka sikeresnek minősítette a mentést, mert szerinte minden magasabb szintű döntés időben megszületett, s az alapján végezhették az operatív munkát.

Milus Gábor rendőr őrnagy, a győri bevetési osztály vezetője sajtótájékoztatóján értékelte munkatársai tevékenységét a hókatasztrófa idején. Őket 120 rendőrrel az M1-es autópálya Komárom-Esztergom megyei szakaszára vezényelték, ahol járműveket szabadítottak ki, üzemenyagot szállítottak, s olyan betegeket segítettek kórházba juttatni, akiknek elfogyott a gyógyszerük.

A TEK páncélosai, rendőr- és tűzoltóautók, valamint hókotrók harcolnak az M1-es autópályán
Emergency rescue vehicles are seen on the M1 highway, west of Budapest, March 15, 2013, in this picture provided by the ORFK (National Police Headquarters). Hungary deployed tanks to reach thousands of motorists trapped in heavy snow on Friday in a sudden cold snap and high winds which also struck parts of the Balkans, Slovakia and Poland and have left at least four people dead. Picture taken March 15, 2013. REUTERS/Szabo H. Sandor/ORFK (National Police Headquarters)/Handout (HUNGARY - Tags: TRANSPORT ENVIRONMENT) ATTENTION EDITORS – THIS IMAGE WAS PROVIDED BY A THIRD PARTY. FOR EDITORIAL USE ONLY. NOT FOR SALE FOR MARKETING OR ADVERTISING CAMPAIGNS. THIS PICTURE IS DISTRIBUTED EXACTLY AS RECEIVED BY REUTERS, AS A SERVICE TO CLIENTS

Milus elmondta: Győr-Moson-Sopron megye rendőrkapitánya is a hó fogságába került a sztrádán, ahol több mint húsz órát vesztegelt.

Arra a kérdésünkre, hogy ki és mikor rendelte el a szalagkorlátok bontását, miért késlekedtek vele, s miként fordulhatott elő, hogy segítség híján az emberek saját maguk szedték szét a korlátot, hogy szabadulni tudjanak, az őrnagy nem tudott válaszolni, hiszen - mint mondta - az a tűzoltóság, illetve a katasztrófavédelem hatásköre volt.

Annyit azért fontosnak tartott megjegyezni: tudomása és tapasztalata szerint a magasabb szintű döntések időben megszülettek, s azok alapján el tudták végezni az operatív munkát. Nem tagadta, hogy az osztrák Vöröskereszt hat hómarója sokat segített az utak szabaddá tételében.

A parancsnok cáfolta azt a híresztelést, hogy a magukra hagyott autókat valakik kifosztották a sztrádán.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.