A rendőrség nem engedi a szellemeket Schmitt Pálhoz

A konszenzus nélküli, áterőszakolt alkotmányozás ellen tiltakozva szellemjárást hirdetett Schmitt Pál hivatalához a 4K! - Negyedik Köztársaság mozgalom. A szervezők közlése szerint a rendőrség egy hete tudomásul vette, majd az utolsó napon mégis lefújta a demonstrációt. A ma esti rendezvény elmarad.

A rendőrség a tüntetés napjának reggelén bejelentette, hogy mégsem lehet megtartani az alkotmányozás ellen tiltakozó „Szellemjárás Schmitt Pálnál" demonstrációt - áll a szervezők közleményében.

A 4K! - Negyedik Köztársaság mozgalom az alkotmányozás folyamata elleni tiltakozásul április 14-e, csütörtök estére jelentett be megmozdulást a Sándor-palotához.

A rendőrség a demonstrációt egy héttel korábban tudomásul vette. A rendezvény napjának reggelén tartott rendőrségi egyeztetésen azonban egy külföldi delegáció látogatása miatt - a biztonságra hivatkozva - közölték, hogy a területet lezárják, és a rendezvényt mégsem lehet megtartani az eredetileg tervezett helyen és időben.

A mozgalom hangsúlyozza: a külföldi delegáció látogatása nem új fejlemény, az egy héttel korábbi egyeztető tárgyaláson a delegáció mozgásához lett igazítva a tüntetés menete, és akkor a rendőrség nem találta összeegyeztethetetlennek a két eseményt.

A rendőrség a helyszín és az időpont jelentős módosítását ajánlotta a szervezőknek. A szervezők a rendőrségnek azt a javaslatát, miszerint a „Szellemjárást Schmitt Pálnál"-t tartsák meg bárhol máshol, csak ne Schmitt Pálnál, visszautasították.

A 4K! rendkívül sajnálatosnak tartja, hogy az új alkotmány elleni tiltakozó demonstrációt a rendőrség a rendezvény napján akadályozza meg. Ez a rendőrség jóhiszemű eljárása esetén is elfogadhatatlan.

A civil mozgalom a megakadályozott demonstráción arra szerette volna felhívni a figyelmet, hogy a kormánypártok a konszenzus nélküli, áterőszakolt alkotmányozással megölik a köztársaságot. A köztársaságot nem lehet teljesen elpusztítani, a szelleme itt marad és kísérteni fogja a kormánypártokat.

A 4K! a csütörtöki szellemjárás helyett mindenkit vár az Egymillión a sajtószabadságért civil tüntetésére az alkotmányozás ellen, péntek este hat órára az Alkotmány utcába.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.