A rendőrök hibája lehet az öngyilkosság?

Belső vizsgálatot rendeltek el a rendőrségen, mert az otthonában tartott házkutatás közben öngyilkos lett egy kábítószerrel visszaélés gyanújával őrizetbe vett 39 éves férfi.

Hétfőn zárul az a belső vizsgálat, amelyet Hatala József országos rendőrfőkapitány rendelt el azt követően, hogy múlt szombaton Gyöngyösön az otthonában tartott házkutatás közben öngyilkos lett egy kábítószerrel visszaélés gyanújával őrizetbe vett 39 éves férfi. A vizsgálatnak elvileg fel kellene tárnia az esettel összefüggésben elkövetett szakmai hibákat, és ki kellene térnie a személyi felelősség kérdésére is.

A rendőrség szűkszavú tájékoztatása szerint a Nemzeti Nyomozó Iroda munkatársai este hat óra körül a 3-as számú főúton elfogtak három férfit, akiket kábítószer-kereskedelemmel gyanúsítanak. Mindannyiuknál házkutatást tartottak. Az elhunyt a nála tartott házkutatás közben elővett egy elrejtett, engedély nélkül tartott fegyvert, és öngyilkos lett.

Az ügy kapcsán felvetődött, hogy az eljáró rendőrök nem a szabályzatban előírt alapossággal ellenőrizték az őrizetükben lévő férfit, és a fogva tartás szabályait sem tartották be. Ellenkező esetben ugyanis a férfi hátrabilincselt kézzel várta volna a házkutatás befejezését, és közben legalább egy járőr vagy nyomozó vigyázott volna rá, nehogy kárt tegyen magában vagy másokban, esetleg bizonyítékokat semmisítsen meg.

Egyes rendőrségi források szerint a gyöngyösi esetet a rendőrség felső vezetése csak ürügyként akarja fel- vagy kihasználni az NNI felszámolására. Tény, hogy a gyanúsított halálával végződött rendőri akció további érvet szolgáltathat az ORFK vezetésének az NNI átszervezésére és feldarabolására, amit – miként arról korábban lapunk beszámolt – már közvetlenül a rendőrségi korrupciós botrány két héttel ezelőtti kirobbanása után kilátásba helyezett az országos rendőrfőkapitány.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.