A rektorok nem hozzák nyilvánosságra a fizetésüket

A Magyar Rektori Konferencia válasza az adatvédelmi biztosnak: 15 napon belül megkapja a szervezet a rektori fizetések nyilvánosságra hozatalával kapcsolatos jogi véleményét.

A Magyar Rektori Konferencia a rendelkezésre álló 15 napos határidőn belül elküldi részletes jogi véleményét az adatvédelmi biztosnak a felsőoktatási intézmények rektorainak jövedelmével kapcsolatban. Jóri András adatvédelmi biztos rektori konferencia elnökéhez küldött levelében azt kérte, hogy küldjön az üggyel kapcsolatban állásfoglalását. A közlemény szerint tekintettel arra, hogy az adatvédelmi biztos - a szervezet szakvéleményét is figyelembe véve - állásfoglalás kiadását tervezi, „a Magyar Rektori Konferencia az adatvédelmi biztos hivatalos állásfoglalásának áttanulmányozása után, a szeptemberben tartandó évadnyitó plenáris ülésén dönt a kérdésben".

A július 22-i megjelent Magyar Nemzet arról számolt be, hogy sem a rektorok, sem az oktatási miniszter nem hajlandó elárulni, mennyit keresnek az egyetemi vezetők. A lap megkeresésére Dubéczi Zoltán, a Magyar Rektori Konferencia főtitkára arról számolt be, hogy a felsőoktatási intézmények vezetői közös nyilatkozatot adtak ki, amelyben leszögezik, hogy a nagy sajtóérdeklődés ellenére sem hozzák nyilvánosságra a fizetésüket. A lapnak megküldött állásfoglalás szerint a rektori juttatások nem minősülnek közérdekű adatnak, hanem személyes adatok.

Az állásfoglalás szerzői a felsőoktatási törvényre hivatkozva azt állítják, ezek az adatok csak azoknak továbbíthatók, akik „a jogszerű igénybevételt" ellenőrzik - olvasható a cikkben. A lap emlékeztet arra, hogy a rektorok „csillagászati fizetéséről" szóló hírek akkor kaptak szárnyra, amikor a gödöllői Szent István Egyetem oktató és kutatói Hiller Istvánhoz fordultak, szóvá téve az intézményben folyó „esztelen pazarlást", valamint Solti László rektor 4,7 millió forintos havi fizetését, s 14 millió forintos féléves jutalmát.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.